Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Illetékes kézigép

2001.10.29. 22:00
A HP Jornada 720-as mindent tud, amit munkagépnek tudnia kell. Főleg azok fogják nagyra értékelni, akiket nyomasztott a korábbi laptop koszlott hordtáskájának imázsromboló hatása.
Ennek egyik oka, hogy a Jorandának nincs szüksége hordtáskára, mivel elfér egy kabátzsebben is. A másik ok, hogy a gép munkára termett, olyanoknak, akik már megszokták, hogy pirinyó billentyűzeten gépelnek.

Ez ő
A billentyűzet már csak azért is lényeges elem, mert kézigépek terén két iskola marja és tépi egymást folyamatosan. Több helyen és alkalommal gyakorlati és techno-szociálpszichológiai szempontból is meg lett vitatva, hogy a billentyűzet felett elszállt-e már az idő, kihalásra van-e ítélve, és átveszi helyét a virtuális billentyűzet, esetleg éppen, hogy minden ósdisága ellenére halhatatlan.

Lelkiismereti kérdésről van szó, amelyet mindaddig nem szükséges megtémásítani, amíg mindkét megoldás szabadon megvásárolható. Személy szerint a billentyűzetet támogatom, mert sok ujjal jobban gépelek, mint egy pálcával. A Jornada ebből a szempontból ideális tárgynak bizonyult - a HP-s kovácsoknak sikerült úgy megoldaniuk a gombsort, hogy a hagyományos notebookoknál is kevesebb frusztrációt okoz használata.

A tárgy

A Jornada 720 fajsúlya nagy, a készülék masszív, nyitott állapotában közepes, csukva közepesnél kisebb. Külleme visszafogott. Ezüstös fényezés csak a fontosabb részleteken (felségjelzés és a diktafon gombjai) látható, ezenkívül mindenütt a sötét plasztik dominál, amely kiválóan passzol a hivatalos öltözethez. Ha belső vizualizáció útján Gyulay Endre megyéspüspök kezébe képzelem, akkor egyáltalán nem szürreális, szemben mondjuk egy Compaq Ipaq-kel. (Figyelem! Az öncélú összehasonlítás senkit ne tévesszen meg! - a két eszköz nem ugyanabban a géposztályban versenyez.)

Ősemberek kíméljék!
A Jornada akkuja értesüléseim szerint kilencórányi gépidőt biztosít. Ez vállalható, sőt bizonyos módszerekkel meg is hosszabbítható. Ilyen módszer az egyik toplistás energiafogyasztó, az LCD beállításainak megváltoztatása - ez ugyanis akkor fogyaszt a legkevesebbet, ha pont csak annyi fényt ad, amennyire szükség van. Egy nap a tudomány és technika fejlődése eléri majd azt a szintet, amikor az LCD egy fénymérő segítségével optimalizálja magát - jelenleg még minimum három kattintás mire a felhasználó bekalibrálja a kijelző fényerejét.

Szükséges továbbá kitérni a dokkerra. Ez a tartozék, amelynek neve kikötőre is fordítható, az a hely, ahova akkor tesszük a Jornadát, ha fel szeretnénk tölteni elektromossággal, vagy asztali gépünkkel szeretnénk összekötni különböző célokból. A dokker egyszerű és ízléses, de érzékeny dolog. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az általam tesztelt példánynál ismeretlen ősemberek megrongálták a számítógépet, a dokkerra rögzítő mechanizmust. A Jornada egyetlen mozdulattal bepattintható a kikötőbe, ahonnan egy akár dekorációnak is tekinthető gomb segítségével szabadítható ki. Tesztelő elődeim ezt nem ismerték fel, és valószínűleg csavarhúzóval szedték szét két dolgot - a rugós alátámasztás miatt ezután csak permanens nehezék alkalmazásával lehetett fenntartani a PC és a handheld közötti kapcsolatot.

A tudás

A Jornada az első hordozható számítógép, amelyen a Windows CE legutóbbi verziója, a Handheld PC 2000 operációs rendszer fut.

Adatok
Neve: Hewlett Packard Jornada 720
Dimenziók: 189x95x34 mm, 510 gr
Képernyő: 6,5 inches LCD, 640x240 pixel felbontásban, 65000 szín
Hardver: 206 MHz Intel StrongARM processzor, 32MB SDRAM, 51MHz-es adatbusz, 2D grafikai gyorsító
Szoftver: Microsoft Windows for Handheld PC 2000 3.0, Pocket Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, Internet Explorer, Media Player, Yahoo! Messenger, ActiveSync 3.1
Csatolók: PC Card II., CompactFlash I., SmartCard kártya-slot, RS232C, IrDA, RJ11 modem portok
Egyéb izgalmak: beépített hangszóró, mikrofon, digitális diktafon, sztereó fülhallgató dugható
A Microsoft kegyetlenül zagyválja kézi oprendszereinek neveit, de ezenkívül nem érheti szó a ház elejét. A Word, a Pasziánsz és a Napló kiválóan futottak egymás mellett, és nem kis örömet okozott, hogy nem találkoztam kompatibilitási problémákkal (Win2000 és HPC2000, közöttük egy korábbról maradt ActiveSync 3.1).

Még valamit a tudásról: zsebrádióként is teszteltük a Jornadát. Magyari Imre előadásában gyönyörűen szólt az utcán Dankó Pista Eltörött a hegedűm című szerzeménye. Nem volt előre látható, hogy egy ilyen komoly vágású berendezés ilyen szórakoztató is lehet.

A végére egy keményen kitett fekete pont: a HP honlapján a gép részletes leírását csak a halvaszületett PDF-formátumban lehet letölteni.