Valér
-1 °C
0 °C

Japánban is sikeresebb a Wii

2007.10.03. 12:35
A Nintendo stratégiája bejött, nincs olyan területe a világnak, ahol ne a Wii lenne a legkeresettebb játékgép. A hazai piacon például három az egyhez arányban győzte le a konzol a PlayStation 3-at, az Xbox 360 meg láthatatlan Japánban.

Japánban négyszer akkora siker a Nintendo Wii, mint a Sony Playstation 3, legalábbis az Enterbrain kiadóvállalat szerint. Az eredmény az utóbbi öt hónap eladásaira vonatkozik.

Folyton előnyben

A vállalat tanulmánya szerint áprilistól szeptemberig 385 ezer PS3 talált gazdára, míg a Nindendónak 1,6 millió konzolt sikerült értékesítenie. A különbség mindig jelentős maradt, legrosszabb hetében is kétszer annyi ment el a hadonászós játékgépből, mint a minden földi jóval megpakolt konkurensből, de júniusban például hatszor akkora siker volt a Wii, mint a Sony konzolja.

Megjelenése óta eddig hárommillió Wii ment el Japánban és négymillió az Egyesült Államokban, a legsikeresebb játék továbbra is a Wii Sports és a Mario Pary 8. A Nexgenwars szerint a Nintendo játékgépe rövidesen sikeresebb lesz, mint az Xbox 360, a Microsoft játékgépe közel két év után 11,7 milliós darabszámnál tart, miközben a Wii egy éves lemaradással, tíz hónap alatt érte el a 11,3 milliót. A Sony PlayStation 4,7 millióig jutott, igaz a gyártó most agresszív árharcba kezdhet: a legújabb hírek szerint most már kevesebbe kerül a konzol előállítása, mint az eladási ár, úgyhogy jelentős bukás nélkül lehet száz dollárral csökkenteni a játékgép árát.

Az Egyesült Államokban mindenesetre továbbra is a Wii a legsikeresebb, az NPD felmérése szerint augusztusban 403 ezer konzolt adott el a Nintendo. Más számítások szerint viszont mégiscsak az Xbox 360-nak megy a legjobban, mert egy konzol sikerét nemcsak az eladott darabszám, hanem a játékok népszerűsége is mutatja. A konzolgyártók igazi haszna ugyanis nem a hardveren, hanem a játékokon van, mert minden egyes eladott játék árából leveszik a maguk licencdíját. Márpedig az amerikai videojáték-piacot nyomasztóan uralják az Xbox360 -as játékok, derül ki a NPD piacelemző cég adataiból.

Az Xbox360-as játékok fölénye még azt figyelembe véve is jelentős, hogy a gép egy évvel korábban jelent meg, mint a 2006. novemberében debütált Playstation 3 és Wii. Az Xbox360-on eddig eladott játékok számlálója 55 millió felett jár, a Playstation 3 alig 7 milliót, míg a Wii közel 19 milliót tud felmutatni (ezek csak amerikai számok, az európai és japán piacról jelenleg nincsenek részletes adatok).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!