Gusztáv
-4 °C
1 °C

Új szoftvereket követel az Intel

2006.08.23. 12:18
Az Intel elérhető minimum meghatározását kezdeményezte, hogy a jövő szoftverei képesek legyenek kihasználni a több magban rejlő lehetőségeket. Mert hiába vannak másfél éve a piacon az új technológiát támogató processzorok, a programok még nem profitálnak ebből.

Évtizedeken keresztül csak az frekvencia számított: a többséggel még azt is nehéz volt megértetni, hogy a Pentiumok azonos órajelen közel kétszer gyorsabbak, mint 486-os elődeik. Aztán jöttek a gigahertzek, de kiderült, hogy ez az út már csak rövid ideig járható: a rendelkezésre álló technológiák a határokat feszegették, úgyhogy a gyártók más megoldást választottak, megduplázták a magok számát.

Haszontalan magok

Az elv remek, több feldolgozóegység gyorsabb működést jelent, sajnos a gyakorlatban ez az erőfölény csak ritkán mutatkozik meg: a szoftverek nagyobb része ugyanolyan gyors egymagos, mint többmagos rendszeren. Nemcsak a játékokról van szó, tesztjeinkből kiderült, hogy a komoly alkalmazások is ritkán profitálnak az erőfölényből, akár Windows, akár Mac OS X alatt futnak.

Az Intel érdekelt az optimalizált szoftverekben, hiszen ez igazolná a váltást: a nagyobb órajel egyből éreztette hatását, a magok megszaporítása még egy évvel az első csipek megjelenése után is csak részeredményeket produkált.

A processzorgyártó ezért partnereket keres, hogy meggyorsítsa az átállást, írta a Register. Justin Rattner, a társaság egyik vezetője egy keddi konferencián azt sürgette, hogy a fontosabb gyártók, cégek, egyetemek és szervezetek dolgozzanak ki egységes munkafolyamatot, amely aztán szabványként segítené a programozók dolgát, és a többmagos processzorok térnyerését.

Lépni kéne

Az Intel is érzi, hogy baj van, Rattner szerint azért van szükség erre a partnerségre, mert rengeteg program a mai napig nem tudott profitálni a kétmagos vagy négymagos rendszerekből. „Senki sem tudja, hogyan néznek majd ki, hogyan épülnek majd fel az alkalmazások öt vagy tíz év múlva, de mindenképpen érdemes meghatároznunk, hogy milyennek kéne lenniük” - mondta a szakember.

Az Intel a rendezvényen bemutatott pár olyan szoftvert, amelyek már a cég saját ajánlásait figyelembe véve készültek, éppen ezért lényegesen gyorsabbak, látványosabbak, mint társaik. A társaság elismerte, hogy komoly munka vár a programozókra, és még a Microsoft-méretű óriásoknak is alapjában kell újragondolniuk a szoftverek felépítését.

De Rattner szerint nem volt más választás, az órajel további növelése nem volt megoldható, itt az ideje, hogy mindenki szembenézzen az új kor kihívásaival és problémáival. „Rengeteg izgalmas dolog vár ránk, képzeljenek el tíz magot, akár száz logikai szállal” - váltott showmanre a szakember, aki szerint addig nem érdemes továbblépni, amíg nem készül el a szoftverek új generációja.