Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyorsan kimúlnak a számítógépek

2004.06.21. 15:40
A hatvanas években átlagosan 10 évig működtek a számítógépek, ma már 4-5 év után kukába kerülnek. A számítógépgyártók a gyártás átszervezésével próbálják elérni, hogy jövő nyártól minél kevesebb veszélyes anyagot kelljen kibányászniuk a begyűjtött régi berendezésekből.
Németország 38 millió háztartása évente 1,5 millió tonna elektronikai hulladéktól szabadul meg. És ez csak egyik kísérőjelensége a számítógépek egyre rövidülő élettartamának, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A hatvanas években megvásárolt számítógépek átlagosan 10 évig szolgáltak a legnagyobb megbecsülés közepette. Ma a használat időtartama alig 4-5 évre tehető. Hasonló jelenség figyelhető meg az elektromos- és elektronikai eszközök körében is. Ennek következtében a veszélyes hulladék mennyiségét gyarapítják az ólom, króm, bróm és más nehézfém tartalmú készülékek.

Jön a begyűjtés

2005-től minden európai országban a gyártókat törvény kötelezi a kiszolgált készülékeik visszafogadására. 2006 júliusától a tervek szerint teljesen betiltanák bizonyos veszélyes anyagok használatát. Így tilos volna a gyártásban higanyt, ólmot, kadmiumot és krómot alkalmazni.

Jövő augusztustól a felhasználók begyűjtő helyeken adhatják le a régi számítógépüket és más elektronikai hulladékukat. A szállítás, újrahasznosítás és megsemmisítés költségeit a gyártóknak kell viselniük.

Átvállalják a költségeket?

A személyi számítógépek piacán folyó heves árharc mellett ez is tekintélyes többletköltségeket okoz, mivel a kiadásokat nem lehet továbbhárítani a felhasználókra.

A Fujitsu Siemens, Európa legnagyobb számítógépgyártójának becslései szerint a költségek elérik az évi 10-20 millió eurót (2,5-5 milliárd forint). A felfokozott piaci versenyhelyzet miatt a Siemens valószínűleg arra kényszerül, hogy az új terhek forrását a gyártási költségek lefaragásával teremtse elő, írta a FAZ.

Előre okultak

Az újrahasznosítás területén az elmúlt években felhalmozott tudást a konszern arra kívánja használni, hogy minél jobban megbirkózzon a nyakukba szakadó új feladattal. A Fujitsu Siemens a világon elsőként környezetvédelmi szempontok alapján alakította ki a tervezést és a gyártást, emlékeztetett Peter Eßer, a konszern környezetbarát gyártásért és újrahasznosításért felelős alelnöke.

A Fujitsu Siemens 1994-ben a PC-gyártók közül elsőként kapta meg Németországban a kék angyal (Blauer Engel) környezetvédelmi címkét. Paderbornban már 1988 óta működik a konszern recycling-centruma, ahol a berendezéseket akár 60 károsanyag frakciójára szét tudják választani.

Míg a központ alapításakor a beérkező hulladék 65 százaléka nem volt újrahasznosítható, 2002-ben alig 10 százalékot tett ki ez a menthetetlen mennyiség.

Visszafogott nehézfémek

Peter Eßer ezen kívül az augsburgi "Green PC" gyárra is büszke. Itt kereken 240 munkatárs három műszakban évente 2,4 millió számítógépes alaplapot gyárt. Az üzem nyolc gyártósorából hármat már teljesen ólommentes forrasztási technológiára állítottak át. Ezzel az ólomtartalmat 12 grammról 3-ra tudták csökkenteni.

A króm és bróm mennyiségét eközben 12 százalékról 0,15 százalék alá csökkentették. A felhasználó számára a mindennapi használatban talán mégis az a legfontosabb, hogy a "Green PC" különösen halkan működik.