György
14 °C
24 °C

Hová kerülnek az öreg számítógépek?

2001.03.13. 14:15
A számítógépek térhódításával egyre komolyabb problémát jelent a kiöregedett gépek elhelyezése. A jobbára szemétre kerülő gépek ugyanis nemcsak értékes nemesfémeket tartalmaznak, de olyan mérgező anyagokat is, mint az ólom, a higany vagy a kadmium. Amerikában a számítógépgyártók visszagyűjtik és újrahasznosítják öreg modelljeiket, itthon azonban kevesen akarnak megválni a régi számítógéptől. A veszélyes hulladéknak számító hardvert ingyen átveszik a hulladékudvarok.
A Carnegie Mellon egyetem előrejelzése szerint míg 1996-ban világszerte harminc millió PC-t dobtak ki, 2004-re ez a szám százmillióra emelkedik. A National Safety Council becslése még pesszimistább: a szervezet szerint 2004-re több mint 315 millió kiöregedett számítógép lesz világszerte. Amennyiben Amerika összes ócska számítógépét kidobnák, 8,5 millió tonnányi veszélyes hulladék keletkezne. A folyamat gyorsulásához a PC-k életciklusának lerövidülése is hozzájárul: a technológia fejlődésével a cégek egyre gyorsabban cserélik le gépparkjaikat.

Az Egyesült Államokban a háztartásokból kidobott számítógépek egyszerű hulladéknak számítanak, a cégeket és intézményeket azonban kötelezik arra, hogy a veszélyes hulladékok ártalmatlanításáról szóló szabályoknak megfelelően helyezzék el gépeiket. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azt javasolja a vállalatoknak, hogy adományozzák öreg gépeiket alapítványoknak, vagy adják el az ócskavasat számítógépbontó cégeknek. Több alapítvány is foglalkozik azzal, hogy begyűjtse a vállalatok használt gépeit, és átvizsgálás után eljuttassa azokat a rászorulókhoz.

Visszagyűjtenek a gyártók

Emellett a nagy számítógépgyártók is visszagyűjtik régi modelljeiket, igaz, a költségeket többnyire a régi tulajdonosra hárítják. Az IBM 30 dollár ellenében hajlandó bevenni régi gépeit és monitorjait, amelyeket újrahasznosításra ad tovább, vagy a Gifts in Kind International alapítványnak ajándékoz. A Gateway 50 dollár kedvezményt ad azon ügyfeleinek, akik új gép vásárlásakor vállalják, hogy egy alapítványnál vagy egy újrahasznosítónál leadják a régit.

A használt gépeknek is piaca van

Mezriczky László, a Compaq marketingigazgatója szerint Magyarországon ugyancsak más a ,,használhatatlan számítógép" fogalma, mint az Egyesült Államokban, ahol jobbára bezúzzák az öreg gépeket. Itthon ezzel szemben két-három körben is hasznosulnak a számítógépek, hiszen a cégek leamortizált gépparkjukat eladják dolgozóiknak vagy alapítványoknak ajándékozzák. A Compaq ügyfelei között olyan több tízezres gépparkkal rendelkező cégek vannak, melyek ha csak évente gépeik tíz százalékát cserélik le, az is több ezer gépet jelent.

Számítógéphiány itthon

Azokban az esetekben, amikor a vállalatok nem kívánják megtartani régi gépeiket, hanem visszaadják a Compaqnak, a cég átvizsgáltatja a beérkező használt gépeket, és oktatási intézményeknek vagy alapítványoknak ajándékozza azokat. A külföldön egyre népszerűbb számítógép-visszagyűjtési akciók Magyarországon egyelőre ismeretlenek, hiszen a marketingigazgató szerint még komoly számítógéphiány van, ezért hasznosulnak több körben is a gépek.

Az öreg PC veszélyes hulladéknak számít

Idehaza a fenti okok miatt egyelőre kevés számítógép kerül a szeméttelepekre. A hazai szabályozás szerint veszélyes hulladéknak számítanak a kidobott számítógépek, igaz, a február 9-én életbe lépett hulladéktörvény eltörli a különbséget veszélyes és nem veszélyes hulladék között. A hulladékot mindenesetre kezelni kell, akárhogy nevezzük: Budapesten a Palota Környezetvédelmi Kft. foglalkozik elektronikai hulladékok ártalmatlanításával. Dr Varga Tamás, a cég ügyvezetője szerint alig kerül hozzájuk elektronikai hulladék, a tavaly beérkezett mintegy nyolcezer tonnából alig három tonnát tettek ki a kidobott tévék, számítógépek és egyéb műszaki berendezések. Pontosan nem lehet tudni, hogy milyen mennyiségű számítógép kerül a hulladékfogadóba, de Varga Tamás elmondása szerint elenyésző a leadott gépek aránya. A cég hulladékudvarában egyébként a lakosságtól ingyen átveszik a veszélyes hulladékot.

Kinyerhető az arany

A telepre érkező elektronikai hulladékot többféleképpen is feldolgozhatják, mennyiségtől függően. Amennyiben nagyobb mennyiségű nemesfémet tartalmazó alkatrész érkezik, például aranyvégű csatlakozókat is tartalmazó nyomtatott áramkörök, a cég saját maga dolgozza fel a hulladékot, majd eladja a kinyert anyagokat. Ha csak kisebb mennyiségről van szó, akkor átadják a hulladékot alvállalkozóknak. A feldolgozás során kézi munkával nyerik ki a nemesfémeket a hulladékból: ugyan léteznek olyan gépsorok, melyek épp az ilyen típusú hulladék felaprítására és szétválogatására készültek, Magyarországon nincs olyan mennyiségű elektronikai hulladék, hogy megérné egy ilyen gépsort beszerezni és fenntartani.

Monitortemető

Ha jobbára értéktelen és jól éghető műanyagot tartalmazó alkatrészek jönnek, például billentyűzetek, akkor egy brutális gép apró ficnikre aprítja a klaviatúrákat, melyeket az égetőbe küldenek. A monitorokat többnyire átadják alvállalkozóknak, ha azonban a már szétszedett monitorok csupasz képernyőit kapják meg, azokat a veszélyeshulladék-lerakóba küldik tovább. A betonaljzatra helyezett, nejlonfóliával és bitumennel bélelt konténerekben békésen rohadhatnak az öreg monitorok, elemek és egyéb holmik az idők végezetéig, míg talajvízfigyelő kútrendszer vigyáz arra, hogy ne essen a környezetben kár.