Moziélmény karcolódás nélkül

2008.12.11. 21:08
Ismert gyártók lejátszóival nem kihívás összeállítani egy házimozi rendszert, de a bolti tömegtermékek funkciói nem mindig igazodnak az egyéni elvárásokhoz. Kipróbáltuk két kevésbé ismert gyártó megoldását, és azóta könnyebben alszunk.

Sokan csak illegálisan letöltött filmeket néznek, amire nem nehéz magyarázatot találni: az eredeti dvd-k drágák, a nagyfelbontású bluray filmek meg nevetségesen drágák. Ilyen esetben nincs szükség asztali lejátszóra, mert a letöltött fájlokat fölösleges sérülékeny korongra kiírni. A gyermekes családokban is praktikusabb biztonsági másolatokat használni, mert a porontyok pillanatok alatt képesek elpusztítani pár tízezer forintnyi mozifilmet. Ebben a tesztben a merevlemezes lejátszók két szélsőséges példáját mutatom be. Az egyik lejátszó a magyar gyártmányú Ansys HTPC, ami a több százezer forintos nagyfelbontású tévék hasznos kiegészítője lehet, a másik egy IcyBox médialejátszó, amely a régi katódcsöves tévék mellett mutat jól.

Klikk a képre!

Az Ansys HTPC igazából egy számítógép, a Windows Vista minden előnyével és hátrányával. Ára százötvenezer forinttól indul, ami elég sok, de muszáj figyelembe venni, hogy ezen a gépen a szövegszerkesztők, és a legújabb játékok is futnak. Persze nem könnyű úgy elhelyezni a HTPC-t, hogy munkára és szórakozásra is kényelmesen használható legyen. Bizonyára kevesen akarják a nappali közepén felállított plazmatévén átszerkeszteni a céges prezentációt, tehát meg kell oldani a második monitor csatlakozását. Az is fontos, hogy a HTPC ne legyen zárt szekrényben. Amikor rácsuktam a tévészekrény ajtaját, hogy a gyerekek ne nyomogassák, a felmelegedett processzortól összeomló Vista hamar kékre festette a szobát, de amikor jól szellőző helyen volt a gép, órákon át gond nélkül futottak a nagyfelbontású videók.

Ennél a gépnél nem lehet gond az egyéni igényekkel. Az általam használt rendszerben például sima tévékártya volt és HDMI kimenet, amelyre az LG-től kölcsönkért full HD tévéjét kötöttem rá. Akinek DVB-T vagy más különleges tévékártya kell, azzal is megrendelheti a HTPC-t, és van olyan kártya is, amely egyszerre két csatornát kezel, tehát amíg az egyik műsort nézzük, addig a másik felvehető a merevlemezre. A Vista mindent le tud játszani: gagyi mp3-at, tömörítésmentes zenét, egyszerű DivX-et és full HD videofájlokat is. Ha mégsem, telepíthetők rá ingyenes dekódoló programok, és a gépen nagy tudású torrentkliensek is futtathatók, amik megkönnyítik a tartalmak beszerzését.

Noha a Windows Vistában eleve van egy tévére optimalizált médialejátszó, az Ansysnek van egy saját fejlesztésű lejátszója is, ami szintén jól kezelhető távirányítóval. A HomeSys nevű szoftver a netről tölti le a műsorújságot, ám ez a szolgáltatás pénzbe kerül. A műsorújság fontos, mert csak ez alapján lehet beállítani a műsorok felvételét, ami a HomeSys felületén rém egyszerű. A műsorok elején és a végén megadható néhány perc ráhagyás, hogy egy esetleges műsorváltozás ne okozzon gondot. A HTPC egyik legjobb szolgáltatása, hogy a felvételekből néhány perc alatt kivághatóak a reklámok. Ehhez nincs szükség bonyolult videovágó szoftverre, elég azt tudni, hogy mikor melyik gombot kell megnyomni a távirányítón. Ezt az Ansys weboldalán részletesen el is magyarázzák, a felhasználó nincs magára hagyva.

Az Ansys új szolgáltatása, a zenebolt egyelőre nem túl kiforrott, és nem túl nagy a kínálat. A meglévő mp3-akkal és az átkonvertált videókkal viszont nem volt gond. A HTPC simán lejátszotta az mkv fájlformátumban tárolt 1080p felbontású filmeket, ami jelenleg a legnagyobb elérhető felbontás. A Letso című patkányos mesét egyetlen akadás nélkül végignéztem a családdal úgy, hogy a videofájl a laptopomon volt, ahonnan a lejátszóra wifin ment át az adat. Egy Linksys Ultra N router és egy usb wifiadapter tartotta a kapcsolatot a gép számítógép között. A megoldás azért előnyös, mert nem kellett átmásolnom 8 gigabájtot az egyik gépről a másikra, és a wifinek hála nem kellett körbekábelezni a lakást.

Kivágom a reklámblokkokat

Teljesen más kategóriába tartozik az IcyBox, ugyanis sokkal olcsóbb. Alapára 34 ezer forint, igaz ebbe még merevlemezt is kell venni, ami kapacitástól függően 10-20 ezer forintba kerül. Aki csak néhány filmet és zenéket tárolna rajta, megúszhatja 45 ezer forintból, aki viszont rengeteg filmet és zenét akar felmásolni, és tévéadásokat rögzítene, vehet akár 750 gigabájtos vincsesztert is, így körülbelül 55 ezer forintot kell költenie.

Az IcyBoxra viszont nem érdemes sokat költeni, mert a médialejátszó nagyon fapados. Csak annak érdemes megvennie, akinek minimálisak az elvárásai. A menürendszer ügyetlen, és belassul, ha túl sok zene vagy videó van egy mappában. A távirányítóval körülményesen lehet áthelyezni vagy másolgatni a fájlokat, egyetlen szerencse, hogy Windowsból is elérhető a kütyü merevlemeze, és a Total Commander vagy az Intéző segítségével így könnyebben rendszerezhetőek a fájlok. A tévéadások rögzítése sem túl kiforrott, az IcyBox e tekintetben a legegyszerűbb videóra hasonlít: a piros gomb megnyomására fel tudja venni az éppen nézett műsort.

Klikk a képre!

Az IcyBox lejátssza a vob-fájlokat, dat, xvid, mpeg 1,2 és 4 formátumú videókat, mp3, wma és ogg zenéket, valamint jpeg-képeket is, de sajnos nem birkózik meg az iso-fájlokkal, a nagyfelbontású videókkal és a veszteségmentes zenékkel sem. Ennek ellenére az eszköz hasznos kiegészítő lehet kisgyermekes családokban, mert a dvd-ket végleg száműzni lehet a polc tetejére.

Számítógépről átmásoltam az IcyBoxra a gyermekek másfél tucat dvd-jét, és ezzel a reggeli mesenézést jócskán leegyszerűsítettem. Amikor a vásott kölkök kitalálták, hogy a Kisvakond helyett mégis inkább a Kockásfülűt akarják nézni, nem kellett a tévészekrény előtt hajlonganom, másodperceket várni a dvd kiadására, a másik dvd beolvasására, hanem néhány gombnyomással átváltottam a másik mesére. Így a tévészekrényt nyugodtan kulcsra zárhattam, nyugodtabb voltak a reggelek, és mindegyik eredeti dvd jó állapotban maradt.

E két véglet közt persze rengeteg alternatíva létezik. A népszerű Popcorn Hour hetvenezer forintért (plusz a merevlemez ára) szinte minden fontos formátumot lejátszik, beleértve a nagyfelbontású 1080p felbontású videókat is, és van HDMI-kimenete. A Dvico különböző lejátszói 70-100 ezer forintba kerülnek merevlemez nélkül, és a videoformátumok széles skáláját kezelik.  • Tippek
  • Hírek