Gusztáv
-4 °C
1 °C

Robotzsarukkal őrizné a rendet Szöul

2006.01.19. 10:25
A következő öt évben 34 millió dollárt költ a dél-koreai kormány két minisztériuma robotzsaruk és robotkatonák csatasorba állítására. Az előfutárok, a japán konkurenseknél tízszer olcsóbb takarító és házőrző robotok már idén a boltokba kerülnek.

Az állami pénzből támogatott Intelligens Robotok Központja (CIR) a hét végére negyvenfős tervezőbizottságot hívott össze, hogy felmérje a dél-koreai rendőrség és a hadsereg robotizálásának lehetőségeit. "Ha a robotok technikai és kereskedelmi szempontból életképesnek bizonyulnak, a jövő év végén elkezdhetjük a fejlesztést", nyilatkozta a központ igazgatója, Li Ho-dzsil a Korea Times-nak. A kész robotok az igazgató szerint önállóan járőröznek majd, sőt arra is képesek lesznek, hogy üldözőbe vegyék a bűnözőket.

Hat láb vagy nyolc kerék?

#alt#
Ilyen lesz?
A koreai kormány a robotzsaruk mellett robotkatonák bevetését is fontolgatja. Ezek a Korea Times beszámolója szerint kutya vagy ló alakúak lesznek majd, és hat, illetve nyolc lábbal - esetleg kerékkel - szerelik majd fel.

A koreai információs és kommunikációs minisztérium és a hadügyminisztérium közösen 2011-ig összesen 34 millió dollárt költ a robotkatonák kifejlesztésére, bár az még nem világos, hogyan működnek majd az automata harcosok. Oh Szang-rok, az informatikai minisztérium projektvezetője szerint elképzelhető, hogy távirányítással vezérlik majd őket, de az is, hogy önállóan, a beléjük épített mesterséges intelligenciát felhasználva működnek majd.

A robotok működtetéséhez értékes segítséget nyújt az ország fejlett mobiltelefonos és számítógépes hálózata - Dél Koreában a világon a legnagyobb az internetpenetráció, a 15,5 millió háztartásból 12 millióban szélessávon neteznek.

#alt#
Vagy ilyen?
A Korea Times szerint az intelligens robotoknak három fő funkciót kell ellátniuk: ezek az érzékelés, az adatfeldolgozás és a cselekvés. Az eddigi kutatások során a három funkciót egyetlen robottestbe próbálták bezsúfolni, ami megnövelte a költségeket. Most a fejlesztés új irányt vesz - az új robotok ugyanis az érzékelési és adatfeldolgozási képességeik többségét a netről töltik le, és csak a mozgásért felelős egységek kapnak helyet a robottestben.

Maga a gép tehát csak hardverplatformként szolgál, míg intelligenciáját a dél-koreai számítógépes hálózattól nyeri.

A háztartásban már bizonyított

A rendfenntartó és katonai robotok előfutárai azok a háztartási gépek lesznek, amelyek idén októberben kerülnek a piacra 1-2 millió vonos (200-400 000 forint) áron. A takarításra, házőrzésre vagy gyerekszórakoztatásra bevethető készülékeket a hálózat révén lehet majd irányítani, és néhány közülük már bizonyított háztartásokban, illetve két szöuli postahivatalban. A robotzsaruk háztartási változataiból, amelyek a japán konkurenciánál tízszer olcsóbbak lesznek, idén háromezret terveznek eladni Dél-Koreában.