Klaudia
-3 °C
3 °C

Kínai hardvertől retteg az amerikai külügy

2006.05.24. 15:00
Az amerikai külügyi tárca korlátozná saját, kínai gyártású számítógépeinek használatát. Ennek oka, hogy a távol-keleti országban készült hardver kémkedésétől tartanak. Immár a külügy is azt sürgeti, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek az USA informatikai biztonságára.

Az US State Department bejelentette, hogy a kínai Leonovótól vásárolt 16 ezer számítógépet nem fogják bizalmas dokumentumok szerkesztésére vagy továbbítására használni, írta a BBC. Richard Griffin helyettes külügyminiszter bejelentette, hogy a tárca az informatikai biztonság érdekében átalakítja közbeszerzési rendszerét.

Ezt megelőzően Frank Wolf republikánus képviselő arra figyelmeztetett, hogy az USA a kínai kémtevékenység potenciális célpontja lehet, emiatt amerikai hivatalok lehetőség szerint ne használjanak kínai számítógépeket. A képviselő riporterekkel azt közölte, hogy rémisztő mértéket öltött a kínai kémtevékenység.

Konzulátusi hálóba menne?

Tavaly a világ harmadik legnagyobb pc-gyártója, a kínai Lenovo vásárolta meg az IBM pc-részlegét, majd főhadiszállását Kínából az USA-ba költöztette. A vállalatban közvetve 28 százalékos tulajdonrésszel bír a kínai állam, míg az IBM 13 százaléknyi részvény felett rendelkezik.

Griffin Frank Wolfnak írott levelében emlékeztetett arra, hogy kormányzati biztonsági szakértők már javasolták, hogy a kínai gépeket csak nem bizalmas rendszerekben használják. A miniszterhelyettes szerint a kormánynak ügyelnie kell arra, hogy a vásárlásai ne veszélyeztessék az információk és a kommunikációs csatornák biztonságát.

Griffin ezen kívül arról biztosította a képviselőt, hogy a külügy a hardvergyártók tulajdonosváltásának fényében megváltoztatja műszaki beszerzési gyakorlatát.

A helyettes külügyér nem tért ki ugyanakkor Wolf azon aggodalmára, miszerint a beszerzett számítógépek közül 900-at az USA-n belüli és a külképviseletekre telepített titkos hálózat részeként kívánnának használni.

Helyben készült

A Lenovo eközben ragaszkodik hozzá, hogy ártalmatlanok a hardverei. Ezen felül a külügyminisztériumnak szállított számítógépek az IBM korábbi gyáraiban, North Carolina szövetségi államban és Mexikóban készültek.

"Teljesen biztonságos a gyártási rendszerünk. Ezek a számítógépek nem jelentenek kockázatot az USA számára" - jelentette ki Jeff Carlisle, a Lenovo kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke.

Carlisle szerint a Lenovóban kisebbségi részesedéssel rendelkezik, és nem avatkozik bele a napi folyamatokba a Kínai Tudományos Akadémia. Így szerinte a cégről nem lehet azt állítani, hogy állami tulajdonban volna.