Judit
2 °C
7 °C

Ami a klaviatúrában marad

2000.09.19. 18:06
Gondoltak már valaha is arra, hogy mi lehet a billentyűzeten belül? Nem, nem az érintkezőkre, rugókra és vezetékekre gondoltunk, hanem ami hozzájuk tapad. Ha most Ön, kedves olvasó, éppen csokoládéját majszolgatja, vagy szendvicsét harapja, miközben ezeket a sorokat olvassa máris hozzáadott néhány grammot ahhoz a több mint 3 mázsányi koszhoz, ami egy év alatt a klaviatúrák gombjai alá szorul. De hogy ez a kellemetlen piszok pontosabban miből áll, arra mutatott rá az AOL nagy-britanniai leányvállalata.
Három mázsa kosz
Önök most választ kaphatnak minden eddig fel nem tett kérdésükre! Hogyan, miért és mennyi? A felmérés eredménye sokkoló. Tudták például, hogy egy billentyűzet átlagosan kevesebb műanyagot tartalmaz, mint egy felkapott fiú-popcsapat? Ugye nem? Pedig így van, mert klaviatúránknak naponta akár 2 gramm koszt is le kell nyelnie, mégpedig szó nélkül.

Az AOL egy átlagos angol irodát szemelt ki kísérlete helyszínéül, ahol egy hónapig minden este összegyűjtötték, ami a számítógépek billentyűzetébe ragadt, és elküldték egy élelmiszervizsgáló céghez elemzésre. Az eredmény nem okozott túlságosan nagy meglepetést, hiszen várható volt, hogy a maradványok jelentős többsége élelmiszer, a dolgozók uzsonnájából, desszertjéből a billentyűk közé pottyanva. De most már az is kiderült, hogy egy átlagos hivatal átlagos alkalmazottja mégis mivel tömi magát, és persze billentyűzetét.

Ami a klaviatúrában maradt
Kenyér-, sütemény-, csokoládémorzsák56%
Kukoricapehely15%
Cukorkamaradványok15%
Tészta7%
Zöldség/gyümölcs4%
Levél (a szobanövényből)1%
Ceruzahegy1%
Gyapjúszál1%
Egy százalék alatt: Köröm, műanyagdarabkák, rovarmaradványok, fólia, hajszálak.
Az anyagokat két fő csoportra osztották: élelmiszerre, illetve egyéb maradványokra. Az élelmiszerek döntő többsége miatt az egyéb kategória nevezőit csak felsorolásszerűen említették meg. A súly pedig egészen elképesztő. A naponta keletkező 2 gramm talán nem tűnik olyan vészesnek. Ám ezek után a felmérést végzők úgy gondolták, hogy az általuk kapott eredmény általános érvényű, azaz bárhol a világon megállja a helyét, talán csak az összetétel változik. Így aztán a világ számítógépesei évente több mint 3 mázsa katyvaszt termelnek billentyűzeteik alatt.

Persze ebbe nem számították bele, hogy egyes cégek megkövetelik alkalmazottaiktól a billentyűzetük rendszeres időközönkénti takarítását. Ennek módja helyenként és személyenként eltérő, vannak, akik a fejjel lefelé történő kirázásra esküsznek, míg mások inkább kiszedegetik a gombokat és úgy porszívózzák ki, ami alájuk szorult. A tehetősebbek pedig nagynyomású levegővel fújják ki a billentyűk közét.

A módszerek eltérőek, de eredményük mindig azonos sötét színű ,,izé", melynek összetevői már csak laboratóriumi úton mutatható ki, ezért nem árt tisztában lennünk azzal, mit eszünk és teszünk gépünk fölött, hogy később ne kelljen undorodva tisztítanunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?