Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kamuképek az új konzolos játékokról

2005.05.30. 10:30
Mivel az Nvidia új grafikus csipje máig nem készült el, az E3-on bemutatott demók nem ezen, hanem a cég következő generációs kártyáin futottak, árulta el az Nvidia pénzügyi vezetője.

Playstation 3

Marv Burkett a J.P. Morgan technológiai konferencián közölte, az RSX-et még fejlesztik, egyelőre prototípus sem létezik. A cég szerint a chip szeptemberig nem is lesz kész, írta a Games Digest. A Sony május közepén, az E3 számítástechnikai kiállításon tartott bemutatót és ismertette a Playstation 3 specifikációit, 550 megahertzen működő, 1,8 teraflops sebességre képes grafikus vezérlőt ígérve.

Melyik a jobb?

A PlayStation 3 valódi grafikai képességeit, melyek a bemutató alapján az Xbox 360-ét is felülmúlták, így továbbra is homály fedi. Közben a Microsoft olyan összehasonlító adatokat tett közzé, melyek az XBoxot mutatták jobbnak.


Xbox 360

Mivel azonban a redmondi cég konzoljának hardverösszeállítása sem végleges, az Xbox alfaállapotú demóit valójában egy Apple G5 futtatta. Egyelőre tehát az asztali gépek és a PR-részlegek versenye zajlik, és jövő tavaszig nem is derül ki, melyik konzolgép a jobb. A Playstation 3 várhatóan jövő év tavaszán, az Xbox hamarabb, novemberben kerülhet a boltokba.

Burkett azt is elmondta, a Sony bemutatóján SLI-rendszereken és az új asztali gépekbe szánt grafikus kártyákon futottak az egyébként kiváló minőségű demók. Részleteket nem árult el, így nem derült ki, hogy a demonstráción szerepelt-e a GeForce 6800 Ultra SLI vagy a G70 néven ismert következő generációs chip. Az Nvidia feladata csupán a fejlesztés és az első darab elkészítése, a gyártást ezután a Sony veszi át, tette hozzá Burkett.