Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kinyírják a Pentiumot

2006.08.17. 11:00
Jövőre megszűnik a Pentium márkanév, megérkezik a régóta várt K8L, idén a boltokba kerül az első négymagos asztali csip, és már árulják az új Opteronokat.

Hirtelen mindegyik processzorgyártónak sok bejelentenivalója akadt, ami ebben a helyzetben persze tökéletesen érthető. Naponta jelennek meg hírek, az elmúlt 24 órában az AMD két új információval bizonyította, hogy életben van, de az Intel is bejelentett kétszer.

Négy mag

Most már nyilvános a Pentium 4 kipusztulásának hivatalos dátuma: 2007 február negyedike, legalábbis az Inquirer cikke szerint. A legkisebb családtag, a Celeron D egyes tagjai már szeptemberben befejezik földi pályafutásukat, mások 2007 elejéig húzzák. A Pentium 4-esek, valamint ennek kétmagos verziói, a Pentium D-k folyamatosan hullanak el, de jövő februárnál tovább egyikőjük sem húzza.

A történetnek tehát hamarosan vége szakad, 2007 első negyedéve után nem gyártanak többé NetBurst-re épülő processzorokat. Hat és fél évig húzta a család, 1,4 gigahertzes volt a leglassabb verzió, 3,8 gigahertz volt a legnagyobb órajel, a tervezett 10 gigahertz közelébe nem sikerült eljutni.

A cég most már hivatalosan is bejelentette, hogy a tervezettnél hónapokkal korábban, 2006 negyedik negyedévében piacra dobja az első négymagos asztali processzort, a Kentsfieldet. A csipről már megjelentek hihetőnek tűnő tesztek, ezek alapján érdemes volt belemászni a magok háborújába.

Szerverfront

Az AMD inkább onnan jelent, ahol a legtöbbet lépett előre: kedden bemutatkoztak az új Opteron szerverprocesszorok, amik azért nem váltják meg a világot. Van új tokozás, most már nem a csipen, hanem az alaplapon vannak a lábak, ami biztonságosabb szállítást tesz lehetővé. Az Intel egyébként már az LGA775-ös foglalattal évekkel ezelőtt bevezette ezt a valóban hasznos újítást.

Az Opteronokban is bemutatkozott az Athlonokból már ismert új memóriavezérlő, ami támogatja a DDR2-modulokat, de megjelent a virtualizáció támogatása is, amiről ugyan komoly visszajelzés még nem érkezett, de a tervezők szerint remek dolog egyszerre két operációs rendszert futtatni.

További hír, hogy már készülget a mostani, K8-as kódnevű processzorgeneráció utódjának szánt K8L, és a tervek szerint legkésőbb 2007 harmadik negyedévében piacra kerül a termék. A típusból már lesz négymagos verzió, bár ez kevésnek tűnik, hiszen a termék közel egy éves lemaradásban lesz az Intel hasonló megoldásához képest. Az AMD ugyanakkor azt ígéri, hogy számos újítás lát majd napvilágot a csipben.