Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nagyobb sebesség koax-kábellel

2004.01.08. 11:40
Elektronikai vállalatok egy csoportja új technológiát kíván bevezetni a digitális adatok továbbítására. A hagyományos koax-kábelen alapuló eljárással a lakáson belül jó minőségben utazhatnak az adatok, például a nagyméretű videofájlok a televíziók, digitális videomagnók és más készülékek között.
A kábeles összeköttetés egyik nagy előnye, hogy számos háztartásban már most ki van építve, írta a Wall Strees Journal. A Multimedia over Cable Alliance (MOCA) nevet használó vállalati szövetség tagjai közé tartozik a Motorola, Matsushita, Toshiba és a Comcast.

A MOCA új koax-szabadalmat kíván bevezetni, amelyet a Entropic fejlesztőcég dolgozott ki. Az eljárás segítségével állítólag a hagyományos otthoni hálózatokhoz képest 20-szoros sebességgel továbbíthatók a digitális adatok.

A chip segít

A gazdasági lap úgy tudja, hogy az Entropic kifejlesztett egy chipet, amely segít az akár másodpercenként 270 Mbit-es átviteli sebesség elérésében. A garantált sávszélesség mintegy 100 Mbit lesz.

Ezzel szemben a drótnélküli WiFi-összeköttetés leggyorsabb változata "csupán" 54 Mbit-es sebességre képes. (A WiFi-vel kapcsolatban egy olvasónk sietett szólni, hogy ha nagyon kell, megy a 108 Mbps is.) A MOCA-t alapító távközlési konszernek ugyanakkor tudatában vannak a Wi-Fi, Ethernet és a telefonkábel jelentette konkurenciának.

Még az idén megjelenik

"A koax csupán egy további útja annak, hogy behálózzuk a lakást" - jelentette ki Dave Rossetti, a Cisco alelnöke. A Wall Strees Journal szerint az új technológia 2004. harmadik negyedévében jelenhet meg a piacon.