Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Félhomályban is tudunk majd fotózni

2007.06.14. 11:20
Jövőre új képérzékelő technológiát vezet be a Kodak, és ennek köszönhetően a digitális kamerák és a mobiltelefonok gyenge fényviszonyok közt jobb képeket készítenek majd. Az új technológia a 2008-as termékekben jelenhet meg először.

Egy egyszerű változtatással 2-4-szeresére nőhet a digitális kamerákban lévő képszenzorok fényérzékenysége, állítja az Eastman Kodak. A fényérzékenység javulása annyit jelent, hogy az új kamerákkal a záridőt a felére vagy a negyedére lehet majd csökkenteni, és emiatt kevesebb lesz az elmozdulás miatt elmosódott kép, illetve hogy halovány fényben jobb minőségű, kevésbé zajos képeket lehet majd készíteni. A fényérzékenység ma igen komoly probléma, különösen a szerény képességű kamerás mobiltelefonok esetében, melyek többségével csak teljes napsütésben lehet elfogadható minőségű képet készíteni.

Elemzők szerint a Kodak fejlesztése azért érdekes, mert a technológia bármilyen létező képérzékelőhöz hozzáadható jelentős átalakítás nélkül, és emiatt igen széles körben elterjedhet. A Kodak számára pedig fontos bevételi forrás lehet, hiszen nagyon sok gyártónak eladhatja a megoldását.

Semleges pontok

A Kodak új módszere az emberi szem működésén alapul, azaz külön rögzíti a színekkel és a fényességgel kapcsolatos információkat. Szinte mindegyik mai képérzékelő vörös, zöld és kék színt érzékelő pixelekből áll, és minden második pixel zöld fényt rögzít, a többi pedig vöröset vagy kéket. Egy 12 megapixeles kamerában tehát 6 millió zöld és 3-3 millió vörös és kék pixel van, és egy szoftveres algoritmus állítja elő a szenzor adatai alapján a színes képet.

A Kodak a szokványos vörös, zöld és kék pixelekhez hozzáadott nagyon sok semleges pixelt, amelyek az összes látható fényre érzékenyek. Az új rendszerben az összes pixelnek csak a fele rögzít vörös, zöld vagy kék színt, és a pixelek másik fele semleges, azaz csak a fényességgel kapcsolatos adatokat rögzíti. Így tehát egy 12 megapixeles kamerában 6 millió semleges, 3 millió zöld, és 1,5-1,5 millió vörös és kék pixel van. Ehhez új algoritmust is ki kellett fejleszteni, amelyet a Cnet cikke szerint még tovább kell finomítani.

A Kodak megoldása igencsak versenyképes alternatíva a többi képjavító megoldással szemben: a rázkódás hatását kiküszöbölő képstabilizálás – amely a lencsék vagy a szenzor mozgatásával jár - igen drága, a képzaj utólagos eltávolításához pedig külön szoftver szükséges. A verseny azonban csak jövőre indulhat el: az új érzékelők első prototípusai 2008 elejére készülnek el, és a technológia az után 3-6 hónappal jelenhet meg a készülékekben. Jövő nyáron talán már jobb éjszakai bulifotókat készíthetünk.