Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Koffer, utánam!

2001.08.11. 11:16
Távirányítással vezérelhető koffer könnyítheti meg a jövőben az utazók dolgát. Egy angol feltaláló ötlete kíméli az izmokat és a gerincoszlopot. A nehéz csomaggal való birkózás helyett az utazó csak gondtalanul sétál, miközben a kofferje közvetlenül mögötte marad, és önállóan követi.
A New Scientist-ben bemutatott találmány Anglia Middlesex grófságából származik. A feltaláló, Sarteep Kader kifinomult technikával valósította meg az ötletét. Elemek által működtetett villanymotor hajtja meg a koffert, amely a méretétől függően több keréken gurul.

A tulajdonos távirányítót hord magánál, amely infravörös jeleket bocsát ki, a televízió távirányítójához hasonlóan. A koffer elején elhelyezett szenzor érzékeli a kibocsátott jeleket, a vezérlőegység pedig gondoskodik arról, hogy a koffer kövesse az utazó minden lépését.

A távirányító és a szenzor különleges átviteli kóddal dolgozik, hogy a koffer ne tévedhessen el, és tévedésből nehogy egy másik utazó távirányítóját kezdje el követni. Az önjáró csomag megbízható működéséhez a kényelmes tulajdonosnak érdemes tartalék elemekről is gondoskodnia.

Egyelőre még kérdéses, hogy mikor kerül a boltokba az új koffer. Az önjáró pakk lemásolását megakadályozandó GB 2356179 szám alatt a fejlesztő már bejegyeztette szabadalmát.