Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mérgezőek a játékkonzolok a Greenpeace szerint

2008.05.23. 15:30
Xboxokat, Playstationöket és Wii-ket szedtek ízekre a Greenpeace laboratóriumában, és kimutatták, hogy tele vannak az egészségre és a környezetre veszélyes anyagokkal.

A Greenpeace környezetvédő szervezet tanulmánya szerint a játékkonzolok tele vannak súlyosan környezet- és egészségkárosító anyagokkal, és a játékipar dinamikus fejlődésével egyre súlyosabb fenyegetést jelentenek. A Greenpeace laboratóriumában Xbox360-aklat, Playstation3-akat és Nintendo Wii-ket szereltek szét, és vizsgálták meg, milyen veszélyes vegyi anyagok kerültek a konzolokba a gyártás során.

Azt találták, hogy a játékgépek tele vannak toxikus anyagokkal: többek között brómszármazékokat, berilliumot, és a DEHP néven ismert vegyületet találtak nagy mennyiségben. A bróm nagyon lassan bomlik le, és ha felhalmozódik a szervezetben, memóriazavarokat és tanulási nehézségeket okoz; illetve az ösztrogéntermelés megzavarásával felborítja a hormonháztartást. A DEHP szintén a hormonoknál zavart és jellemzően férfiaknál okoz rendellenességeket a szexuális fejlődésben.

A tanulmány szerint a technológiák rendelkezésre állnak ahhoz, hogy környezetbarát megoldásokkal váltsák ki a mérgező anyagokat (a Nintendo például elég hatékonyan elkerüli a berillium alkalmazását, a legújabb generációs Playstation3-akban pedig brómmentesített áramkörök mutatkoztak be), de ritkán alkalmazzák őket, mert emelik a gyártási költségeit az amúgy is jellemzően veszteséggel árult gépeknek.

A mérgező konzolok nem csak az egészségre veszélyesek, de az elektronikus hulladékba kerülve a környezetet is károsítják - jellemzően fejlődő országok nem ellenőrzött, illegális szemétlerakóiban fejezve be pályafutásukat. A Greenpeace szerint nemcsak a konzolokat gyártó cégek (a Sony, Nintendo és a Microsoft is sietett leszögezni egyébként, hogy minden szabályt betartanak a gépek gyártásakor) felelősek a helyzetért, de a nemzetközi egyezmények is. Az EU-ban például hiába tilos DEHP-t tartalmazó anyagok használata játékok gyártásakor, a konzolok nem játéknak, hanem elektronikai berendezésnek számítanak.