Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Játékkonzolt vegyek vagy pécét?

2008.12.11. 00:41
A játékipart nem érinti a gazdasági válság: az Xbox-eladások sosem voltak még jobbak, a karácsonyi piac slágerajándéka a Wii, a World of Warcraft új kiegészítője az első napon eladási világrekordot döntött.

A videojáték, meg az azokat futtató gépek tehát idén is népszerű karácsonyi ajándékok lesznek, ezért a tavalyi tavalyi körképünk után idén is megnéztük, szigorúan csak az árakat nézve játékkonzolt vagy pécét érdemes venni. A tavalyi tanulság az volt, hogy a legfelső kategóriákat kivéve egy konzol árából általában csak annál sokkal gyengébb pécét tudunk összerakni.

Árháború

Tavaly ilyenkor a három játékgép közül a Wii volt messze a legolcsóbb, 60 ezer körüli árcédulával, az Xbox360-ért százezret, a Playstation3-ért 125 ezret kellett letennünk.

Hogy a Wii mennyire kényelmes helyzetben van a piacon, mi sem jelzi jobban, mint hogy a Nintendónak esze ágában sem volt egy év alatt árat csökkenteni, elvégre a gépet viszik mint az akciós cukrot. 55 és 65 ezer közötti áron látni mostanában a Wii-t, így a tavalyival pontosan megegyező hatvanezres átlaggal számoltunk.

A Microsoft bezzeg nem kispályázik az árcsökkentéssel, az Xbox360 fapados (a játékos szlengben retard pakknak csúfolt) verzióját már 45-50 ezerért megkapjuk, de ahhoz előbb-utóbb úgyis kell plusz kontrollert, merevlemezt, hdmi-kábelt és hasonlókat venni, így inkább a nagyobb csomag, az Elite Pack 80 ezres árával számoltunk.

A Playstation3 idén is a legdrágább a három konzol közül, bár a legkisebb verziót 85-90 ezer között is megkaphatjuk már, az Xboxhoz hasonlóan itt is érdemesebb a nagyobbal kezdeni, 110 ezer körüli áron.

Barkácsoljunk

Egy Wii árából, vagyis hatvanezerből épkézláb, játékra alkalmas pécét összerakni a lehetetlen határát súrolja. A módszer egyszerű: minden alkatrészből a legolcsóbbat választjuk, és reménykedünk, hogy nem csúszunk ki a keretből. AMD processzorra kell építenünk, mert az olcsóbb az Intelnél, de tízezer alatt nem nagyon ússzuk meg. Az alaplap még egy tízes, a grafikus kártya szintén tízezer a legalsó kategóriában, ami azért játékra még nyomokban alkalmas (például egy GeForce 6200). Az egészet belepakoljuk egy olcsó házba (nyolcezer, ha nem veszélyesen noname tápegységet akarunk), teszünk mellé egy merevlemezt (80 gigánál kisebbet ma már nemigen kapni, de azt egy tízesért utánunk dobják), meg egy dvd-olvasót háromezerért. Kell még memória (egy egygigás modult megkapunk háromezerért), billentyűzet és egér (egy-egy ezresből megúszhatjuk).

Még maradt is négyezer forintunk, és nem is kellett szégyenszemre bontóba mennünk használt alkatrészekért, de akár erősebb processzorra vagy videokártyára költjük, nem változtat azon, hogy játékra mindenképpen jobb választás a Wii, mint a 60 ezer forintos pécé.

Húszezerrel bővül a keret, ha az Xbox360 árából gazdálkodhatunk. Érdemes a játékok szempontjából legfontosabb alkatrészre, a videokártyára koncentrálni, és egy 20-25 ezer forintos, középkategóriás darabra benevezni (például a Radeon 3650 vagy 3850 sorozatból). A maradék pénzünk meg elmegy arra, hogy ezt kiszolgálni képes alaplapot, meg abba való processzort válasszunk, a többi alkatrésszel kénytelenek vagyunk szigorúan a legolcsóbbaknál maradni.

Ez a gép már kezd egészen használhatóvá válni - de még mindig nincs egy súlycsoportban az Xboxszal.

A PS3 mellé tett pécéhez újabb 30 ezer forinttal lesz tágabb a mozgásterünk. Nyithatunk egy kétmagos processzorral, alaplappal együtt megvan 35 ezerből, mellé 30 ezerért már egészen korrekt grafikus kártyát kapunk a GeForce 9600-as, vagy a Radeon HD3780-as szériából. A memóriát két gigára bővíthetjük, és ehhez a cucchoz már nem árt egy izmosabb tápegység sem. Végre nem kell az apróságokon sem spórolnunk, belefér a nagyobb és gyorsabb winchester (15-ért már egész jót kapunk), a vezeték nélküli billentyűzet és egér, és a dvd-íróval is elszakadhatunk a legalsó árkategóriától.

Egy ilyen pécén már nagyjából minden mai játék eldöcög, de sosem fog rajta úgy futni például egy GTA4, mint az ugyanennyibe kerülő Playstationön.

Tévé a csomagban

Az újgenerációs konzolok csak nagy felbontású tévéken mutatják meg igazán a grafikai tudásukat (kivéve a Wii-t, ami inkább a hadonászós kontroller adta játékélményre koncentrál), így második menetben a konzolok mellé tettünk egy-egy hdtv-t, a pécék mellé pedig az esélyegyenlőség jegyében monitor került. A tavalyi összehasonlításban itt szállt el nagyon a konzolos csomagok ára: 170-180 ezer alatt nemigen találtunk hd-felbontású tévét, a nagyobb, 1080-as felbontásra is képes tévéknél pedig 400 ezernél kezdődött a kínálat.

Egy év alatt nagyot estek az árak, az alsó kategóriában 120 ezer környékén már megkap az ember egy 81 centi képátlójú LG 32LG3000-est vagy Sony KDL-32L4000-est. Az 1080-as felbontást is támogató tévéknél nagyjából 200 ezer körül van az alsó határ, de ha igazán emberes darabot akarunk választani, 350 ezret kell letennünk egy 116 centis Sony KDL-46V4000-ért vagy Philips 47PFL5603D-ért.

A monitoroknál hasonló az áresés: egy korrekt 19 collos lcd tavaly 60 ezer körüli áron volt elérhető, ma ebben a kategóriában 30 ezernél indulnak az árak. A drágább kategóriában a tavalyi 230 ezres Samsung 244T utódjára, a 24 collos képátlójú 245T-re esett a választás, 170 ezresért.

Az Xbox360 plusz olcsó hdtv-kombóval szembeállítandó pécénkre tehát 170 ezer forintunk maradt, a csúcskategóriában pedig a drága hdtv-vel megtámogatott PS3 290 ezer forintos keretet szabott a pécé megépítésének (konzol ára plusz tévé ára mínusz monitor ára).

Barkácsoljunk, második menet

170 ezerből már építhetünk olyan pécét, ami teljesítményben elveri a konzolokat. Az erős processzor, megbízható alaplap és gyors memória (maradunk a két gigánál) az alap, nagyjából 20, 35, illetve nyolcezer forint táján találjuk az aktuális legjobb vételeket, a márkák és típusok közti háborúba most nem is megyünk bele, elég nagy a választék. 45 ezer forint környékén érhető el a most éppen mindent vivő, de még nem irreálisan drága grafikus kártya, a GeForce 9800GT. Winchesterben maradhatunk a 15 ezres 2-300 gigásnál, tápegységből most már muszáj valami márkás, 10 ezer körüli darab, házból, billentyűzetből, egérből rámehetünk kicsit optikai tuningosabbakra is, és a végén talán még egy jogtiszta Windowsra is marad pénzünk, amit eddig eléggé el nem ítélhető módon a szőnyeg alá söpörtünk.

A legfelső kategóriában már nem vacakoltunk a gép alkatrészenkénti összeállításával, hanem a játékos pécék között a legmenőbb márkának számító Alienware oldaláról választottunk. A 290 ezer forintunk 1425 dollárnak felel meg, amiből a csúcsragadozókról (az ALX sorozat hatezer dolláros szörnyetegei) nem nagyon álmodhatunk, de a szolid alsó-középkategóriát megcélozhatjuk, és éppen kijön egy kicsit feltupírozott alapmodell az Area-51 sorozatból. Négymagos, 2,83GHz-es Core 2 Quad processzor, két darab GeForce 9800 GT videokártya, 2 GB memória - négyre már nem futotta, ahogy blu-ray olvasóra, és direkt játékokra specializált egérre-billentyűzetre, valami jó kis hangrendszerre, és az alap 250 gigánál kicsit nagyobb merevlemezre sem. Ezer dollár erejéig még simán tudtuk volna hová tuningolni a gépet anélkül, hogy kicsit is sznobnak éreznénk magunkat, de persze a vele szembeállított PS3-at így is lenyeli keresztbe.

Akkor most mi vegyek?

Az alsó árkategóriákban egyértelműen a konzol tűnik árban jobb választásnak, a pécé mellett viszont ott az érv, hogy nem kizárólag játékra jó. A drágább daraboknál megfordul az egész: ugyanannyi pénzből már a pécé lesz erősebb, viszont a konzol oldalán jön be a tévé, ami sokkal több, mint egyszerűen a játékgép kijelzője.

A végén persze úgyis az dönt, hogy milyen típusú játékokkal akarjuk az időnket elütni. Online szerepjátékok, stratégiák? Pécé. Sportjátékok, autóversenyek, akció? Xbox vagy Playstation. Partijátékok, szórakoztató apróságok? Wii.