Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Nem lesz energiapazarló villanykörte

2007.06.06. 11:50
Két év múlva egyáltalán nem lesz százwattnál többet fogyasztó hagyományos villanykörte, az európai boltokban csak megfelelő hatékonyságú fényforrások lesznek elérhetők, ha az Európai Unió erről törvényt hoz.

Az Európai Unióban felvetődött, hogy be kellene tiltani a hagyományos villanykörtéket, mert az elavult technológia nagyon nem hatékony, a felhasznált áram jelentős részéből ugyanis hő keletkezik. Az ötletet az Európai Lámpagyártó Vállalatok Szövetsége (ELC) is támogatja, és a németországi Heiligendammban tartandó G8-as csúcstalálkozó előestéjén előálltak egy javaslattal, melynek értelmében 2015-re fokozatosan kivonnák az európai piacról a kevésbé hatékony lámpákat. Így az otthoni világításból származó széndioxid-kibocsátás becsléseik szerint 60 százalékkal, éves szinten 23 megatonnával csökkenne. Azt állítják, hogy az európai fogyasztók körülbelül 63 000 gigawattórányi elektromos áramot, azaz 7 milliárd eurót takaríthatnak meg.

Nem lesz körte

Az izzókat különféle energiahatékonysági osztályba lehet besorolni, A-tól G-ig, és ebből a szempontból a tradicionális villanykörték a legrosszabbak. A General Electric világítástechnikai termékmenedzsere lapunknak elmondta, hogy a villanykörték 80 százaléka az E osztályba tartozik, a színes izzók hatékonysága pedig ennél is rosszabb. Az ELC tagjai vállalják, hogy 2009-től nem hoznak forgalomba olyan 100 wattnál többet fogyasztó izzót, amely E, F vagy G osztályba tartozna, amennyiben az Európai Unióban kellő időben törvényi szabályozás születik erről a kérdésről. Az izzótechnológiák mai fejlettségi szintjén ez annyit jelent, hogy a legerősebb fényforrások fénycsövek vagy halogén lámpák lehetnek. Két évvel később, 2011-ben a D osztályú izzókat is kivonják ebben a kategóriában, és a 75 wattnál többet fogyasztó izzók – például a lakásokban igen elterjedt 100 wattos égők – közül is kivonják a forgalomból az E, F és G osztályú változatokat. Így haladnak két éves lépésekben egészen a 25 wattos izzókig.

A javaslat értelmében 2015-re az Unióban használt körülbelül 2,2 milliárd darab hagyományos izzó 85 százalékának meg kell felelnie az új hatékonysági követelményeknek.

A fogyasztóknak arra kell majd figyelniük, hogy ne a wattban megadott fogyasztás, hanem a fényerő alapján válasszák ki az izzókat, hiszen egy 75 wattos A osztályú fénycső sokkal több fényt bocsát ki, mint egy 75 wattos E osztályú villanykörte. Az embereknek valószínűleg nem több fényre, hanem alacsonyabb fogyasztásra van szükségük. Emellett fontos a kibocsátott fény színhőmérséklete, a kellemes sárgás fényt a 2700 kelvines (K) izzók bocsátják ki magukból, és fontos a tárgyakról visszaverődő fény színhűsége is, amely a villanykörték és a halogén izzók esetében ugyanolyan, mint a természetes napfényben, a fénycsövek esetében azonban valamivel rosszabb.


2011-ben egy százwattos izzónak 1400 lumenesnek kell lennie

A gyártók többek között azért javasolják a fokozatos kivezetést, hogy legyen idejük a nagy hatékonyságú villanykörték kifejlesztésére is, így ugyanis elképzelhető, hogy nem kell majd lemondanunk a hagyományos izzók jó tulajdonságairól. Eközben persze a halogénlámpák, kompakt fénycsövek és ledek hatékonyságát is továbbfejlesztik. A lámpagyártók egyébként azt is vállalják, hogy az Európai Unió piacára kerülő összes lámpa élettartama legalább 1000 óra lesz, és megfelelnek majd az európai biztonsági és minőségbiztosítási előírásoknak.