Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Késik az első hd-dvd-író

2006.07.17. 10:00
Két héttel eltolták a világ első hd-dvd-írójának, a Toshiba RD-A1 megjelenését, igaz, július végén is csak Japánban kerül a boltokba a készülék.

A Toshiba késve dobja piacra első hd-lejátszóját, mert nem sikerült elég nagy raktárkészletet felhalmozni az elmúlt hetekben. Várhatóan csak július végén kerülnek a boltokba az első példányok.

Csak Japánban

A társaság szóvivője szerint egyes alkatrészek és szoftverek hibájából jött össze a késés, de mostanra minden problémát sikerült megoldani, a gyártás zavartalanul folyik.

Korábban még úgy volt, hogy a világ első hd-írója július 14-én jelenik meg Japánban, ezt az időpontot halasztották most 27-ére. A Toshiba egyelőre nem tervezi, hogy a tengerentúlra is szállítson az RD-A1 névre hallgató készülékből.

Drága lesz

Az író természetesen könnyedén megbirkózik a 15 gigabájtos kapacitású hd-lemezekkel, de kap még merevlemezt is, ennek mérete ezer gigabájt, azaz egy terabájt lesz, amire 130 óra nagyfelbontású film fér. A készülék ára 770 ezer forintnak megfelelő jen lesz Japánban.

A Sony konkurens eszközéről, a bd-íróról ugyanakkor még nincs hír. Egyelőre még az olvasók gyártásával is komoly gondok vannak, egy pár napos hír szerint túl kevés kerül le belőlük a futószalagról, és azokat is többnyire a PlayStation 3-ba építik be. Ezért aztán kevés asztali készülék kerülhet a boltokba, ami csökkentheti a blu-ray esélyeit a hd-dvd-vel szemben.

A verseny élét tompíthatja, hogy a Ricoh kidolgozott egy olyan technológiát, ami képes adattárolótól függően fókuszálni a lézersugarat. Így nem kell több olvasófejet építeni a készülékekbe, hanem ugyanaz a lézer tudja majd olvasni a hd-t, a bd-t, a dvd-t vagy a cd-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!