Emőke
-4 °C
9 °C

Kétszer gyorsabb a kétmagos

2005.03.16. 10:28
Egy olasz oldal tesztje alapján a kétmagos Toledo a renderelés után az egyik leggyorsabb processzornak mutatkozott. Az új Athlon elsősorban számolásigényes alkalmazások vagy több program párhuzamos futtatásakor lehet hasznos.
Egy olasz nyelvű internetes oldal esküszik rá, hogy tesztelt egy kétmagos Athlon 64-et. Az első ilyen csipet, a Toledót február végén jelentették be, de akkor még csak processzort mutogatták, a teszteredményeket nem. Az olaszok azonban valahogy megkaparintottak egyet a hivatalosan csak a második félévben boltokba kerülő termékből.

Mégis működik

A 2,4 gigahertzen üzemelő, SSE3 utasításkészletet támogató processzort a CineBench 2003 programmalmal tesztelték, ezzel demonstrálta az Intel is a kétmagos Pentiumok teljesítményét.

Az oldal tanúsága szerint a Windows XP Professional minden további nélkül felismerte a Toledót. A számítógép leírásánál a Physical Address Extension jelölés bizonyította, hogy az operációs rendszer komoly processzorral birkózik, a Task Manager pedig párhuzamosan két csip teljesítményét mutatta. A CineBench renderelő tesztjét lefuttatták teljes teljesítményen, és úgy is, hogy az egyik magot letiltották.

A különbség közel kilencvenszázalékos. Míg két maggal 41,4 másodpercig tartott a számolás, addig fél aggyal 77,5 másodpercig, ami igazán meggyőző. Persze a mérnökök esküdöztek, hogy a két mag két külön processzorhoz képest csak tízszázalékos veszteséget jelent. Meglepő, hogy a teszt szerint ez a valóságban is működik.

Versenytársak

Nem ez a leggyorsabb processzor a piacon: a négy logikai (tehát nem tényleges, csak álságos) magot tartalmazó, 3,6 gigahertzes, 2 megabájtnyi gyorsítótárral felszerelt Xeon 38,4-es értéke valamivel előkelőbb Athlonénál. Ugyanakkor az otthoni processzorok közül messze az Athlon 64 tűnik a leggyorsabbnak.

A 3,46 gigahertzes, két logikai magot tartalmazó Pentium 4 EE 3,46 gigahertzes változatának 63,4-es értéke közel ötven százalékkal gyengébb a Toledo eredményénél. Érdekessége ennek a tesztnek, hogy különösen kedveli a társaságot, egy azonos frekvencián üzemelő, de két logikai processzort (Hyper-Threading technológiát) használó 3,4 gigahertzes P4-es például húsz százalékkal gyorsabb hagyományos, őszinte társánál.

Játékok alatt azonban nem hoz ekkora gyorsulást a két logikai mag, valószínű tehát, hogy a kétmagos, 2,4 gigahertzes Athlonnal sem gyorsul kilencven százalékkal a Doom3 vagy a többi hasonló program. A termék előnyeit elsősorban a CineBenchhez hasonló renderelő programok alatt, illetve több alkalmazás párhuzamos futtatásakor érezhetjük.