Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kütyüfesztivál

2001.12.07. 16:12
Az mp3-lejátszók kezdik utolérni magukat. Télapó és Jézuska a kívánságlistákat olvasgatva egyre több új márkanévvel találja szemben magát.

iZé

Apple iPodAz Apple tartja magát tőle elvárt csapásirányhoz és furcsa pulóveres vásárlói immár rányújthatják kezüket korunk überbugylibicskájára, az iPod-ra. Az mp3 és egyéb digitalizált hangállományok lejátszására alkalmas eszköz ízléses külseje erős belsőt takar. Konkrétan 5 GB merevlemezkéről van szó, amelyre körülbelül ezer kortárs dalt lehet a FireWire (2 méter) csatolónak köszönhetően nagyon gyorsan feltölteni. A tárgy lítium-polimer akkumulátorát 10 óra játékidőre hitelesítették - ebben az időszakban húsz másodperces buffer bizosítja, hogy a legkeményebb virgácsolás során se akadjon MC Hammer fejében a kentacsdisz. Külön felhívnám a figyelmet, hogy az iPod különleges neodímium mágnesekkel épített agybadugós fülhallgatókkal rendelkezik, amelyek jól szólnak. A magyar oldalról sajnos nem sikerült kideríteni, hogy kapható-e a kontinensnek ezen a részén valamennyiért.

Idegen oldal: iPod

Dilikamera

Kodak EZ200A kis Kodak EZ200 abban a - még nem túl népes - piaci kategóriában küzd a pénzért, amelyben a dilifényképezésre használható mobilizált webkamerák találhatók. Az EZ200 a technikai tartalma a digitális fényképezés legalját jelenti (talán csak a Cyberbarbie babákhoz kapható digitális játékkamerák gyengébbek, de nem biztos), egy kezdők számára ideális hobbikamerát gyalázni azonban nem csak hiábavaló, de értelmetlen is. Az eszköz 4MB memóriával rendelkezik, amelyre 64 darab VGA mélységű 640x480 pixeles felvétel fér fel - USB kábel segítségével nyugalmi állapotba helyezve ugyanakkor webkameraként is működik, hogy az internet segítségével távoli földrészeken élő rokonaink és üzletfeleink is értesülhessenek mimikánk fejlődéséről. A Kodak EZ200 technikája egyébként nagy részben megegyezik az Intel Pocket Cameráéval. A hírek szerint a szoftveres támogatás a Windows 98 és ME-n túl már a 2000-rel is hajlandó együttműködni - ez mindenképpen pozitív fejlemény.

Idegen oldal: Kodak

Tréo 10Tré? Nem tré.

Tárhely terén úgy tűnik, csak egyvalaki előzi az iPodot és az az e.Digital vállalat Tréo 10 nevű eszköze. Az amerikai cég digitális sétálómagnójában 10 gigabájtos merevlemezt helyeztek el - így kiválóan alkalmas kétezer kortárs dal hallgatására, vagy komplett vállalati dokumentációk biztonságos csempészésére. A Treó akkuja ugyan csak hat órát bír és verésálló külseje sem túl vonzó - viszont százötven dollárral olcsóbb az iPodnál.

Idegen oldal: e.Digital Tréo 10