Gerzson
-3 °C
2 °C

Kütyüfesztivál Las Vegasban

2001.01.09. 18:29
Kapcsolódók (1)
Ahogy azt a kedves és helyzeti előnyből tudósító amerikánus kollégák menedzserkalkulátorba vetették, az idei Consumer Electronic Show Las Vegasban annyi gyomorforgató ,,technológiai újítást" hozott a borotvába integrált videokonferenciás GPS-helymeghatározó berendezésektől az WAP-on keresztül sugárzott mp3-at lejátszó telefonokba oltott kéziszámítógépekig, hogy szinte lehetetlen ésszerűen összefoglalni, ezért csak néhány jellegzetesebb darabot emelnénk ki.

MP3-lejátszó telefonok és jukeboxok

Audiovox telefon
Az Audiovox a Samsung nyomdokain haladva készítette el CMP-3 nevű készülékét, amely a Samsung Uproar telefonjához hasonlóan képes memóriájából mp3-dalok lejátszására. A CMP-3 ezüstös burkolata 16 vagy 32 MB-os külső, cserélhető memóriakártyát takar, míg az Uproar 64MB beépített memóriával rendelkezik. A CMP-3 előnye még, hogy a lejátszás a készülék külön erre a célra tervezett gombjaival történik, továbbá még egy beépített hangszóró is benne van az árában. Mindkét telefon 2001 vége előtt kerül a boltokba.

Többgigabyte-os háttértárú zenegépekkel próbálkozik a ZapMedia, a Creative és a Compaq is. A ZapMedia 30 GB-os merevlemezzel és DVD/CD-ROM meghajtóval csalogatja a zenekalóz vásárlókat, és a gyanú elterelésére még rippelőszoftvert is csatol hozzá. A készülék TV-re és hifire köthető, internetszolgáltatója az EarthLink és szövetgése az MP3.com ingyenes zenetára.

Compaq mp3-lejátszó
A Compaq zenegépe tévére kapcsolva zenei adatbázisok böngészhetők, 20 GB-os merevlemeze mellett CD-lejátszóval rendelkezik, 56Kpbs sebességű modemével internetes CD-vásárlásra és online rádióadások hallgatására is használható, a HomePNA-szabványú csatlakozással pedig PC-re köthető. Az év első felében megjelenő 400-500 dolláros áru termék szerzői jogi aggodalmak miatt CD-írót egyelőre nem tartalmaz, de képes olvasni az újraírható CD-ket is.

Hálózat a lakásban

A 3Com már a jövőre gyúr az otthoni mindenvivő hálózatokba szánt HomeConnect Wireless Gateway drótnélküli Ethernet-készülékével. A 3Com előrekonfigurált készüléke összes beállítását egy böngészőn keresztül el lehet végezni, ez pedig az IP-cím konfigurálására korlátózódik. A kábeltévés és DSL-vonalon egyaránt használható HomeConnect csőretöltött tűzfallal felszerelve dinamikus csomagszűréssel védi a lakások gépeit a hackertámadásoktól.

Komputer az órában

A Timex és a Motorola közös fejlesztésként hozta ki a Beepwear szériát, amely rövid szöveges üzenetek fogadására alkalmas. A SkyTel szolgáltatásával havi 10 dolláros előfizetési díjért átirányított, maximum 100 karekter hosszú üzenetekből az alapcsomagban 500 darabot fogadhat a 99 dolláros óra tulajdonosa.

A Wherify egy GPS-modult épített órájába, amellyel például az aggódó szülők interneten kerszetül követhetnék a nagyobb hétvégi piáláskor szétcsúszott csemetéik hullámvonal-irányú mozgását. A 300 dolláros óra riasztógombjával pl. baleset vagy hanyadtvágódás esetén azonnal értesíthető a rendőrség, természetesen havi előfizetési díjért.

A Samsung headsettel hangvezérelt mobiltelefont préselt bele SPH-S100-as órájába, de ez egyelőre csak CMDA-szabvánnyal kerül forgalomba.

DVD a kamerában

A Panasonic egykönnyen nem nyugszik bele, hogy DVD-RAM technológiája már születése pillanatában relatíve gyors halálra volt ítélve, ezért amíg lehet, igyekszik minél több helyen elsütni. Legfrissebb előfordulási helye a VDR-M10-es videokamera, amely a kétoldalas lemezekre összesen 2,8 GB, azaz egy óra jó minőségű vagy két óra normál minőségű MPEG-2-es filmet tud rögzíteni, fényképezőként használva pedig mintegy 2000 kép fér bele. A kamera hátránya, hogy 1,1 megapixeles CCD-jével igazából nem lehet minőségi anyagot készíteni.

Alakul az interaktív tévé

Microsoft Ultimate TV
A Zenith Electronics akciójában egy 67 cm-es tévébe integrált 56K-s modemet próbál a nagyérdeműre sózni. A 600 dolláros darab áprilisban kerül a boltokba, és árában benne van az életfogytig tartó korlátlan idejű internethasználat a Transcast szolgáltatónál. A hagyományos tévéknél egy százassal többel sújtó modemes készülék a Transcast portáljáról helyi igényekre szabott híreket, vásárlási infókat és egyéb tartalmat szolgáltat. A böngészést a TV rendszeres cache-eléssel gyorsítja, a navigáció drótnélküli billnetyűzettel történik és még öt e-mail cím is jár mellé. A Trascast jelenleg egy digitális pénztárcán dolgozik, amivel egyszerűsíthetné a tévén keresztül intézett vásárlásokat.

A Microsoft és az America Online fej-fej mellett küzd az interaktív televízió fejlesztéséért. A Microsoft Ultimate TV nevű csomagjával a vásárlók kapnak egy műholdvevős DirecTV-t, 35 órányi filmet rögzítő merevlemezes videót, e-mailt és webet, meg persze az áhított interaktivitást. A 400 dolláros kiszereléshez két TV-tuner jár, ami értelemszerűen két adást képes egyszerre rögzíteni. Ez persze nem jelent korlátlan internetet, hiszen a havi 10 dolláros díj mellé mindössze 3 óra hozzáférés játszik be. Az AOL majdnem ugyanezt kínálja, csak szerencsétlen merevlemezes videójukkal semmit nem lehet felvenni.

Személyhívós telefonok a Motorolától

Motorola V100
A Motorola egészen komolyan rástartolt az amerikai gyerekekre, akik SMS-híján személyhívóval tudnak csak egymásnak szövegeket küldözgetni. A V100 személyhívó a korábbi, saját qwerty-billentyűzettel ellátott T900-es modell továbbfejlesztett változata, amely már WAP-böngészőként, e-mail kliensként és telefonként is használható 250 dollárért. A Motorola másik húzása az Accompli 009 szintén egy mutáns személyhívó, amely gyakorlatilag egy Timeport P935 készülék 256 színű kijelzővel telefonnal beoltva. Az ultravékony Accompli 009 már a nagysebességű GPRS-hálózatot használja, minden egyéb funkicióját tekintve teljesértékű PDA-ként lesz használható 500 dollár körüli áron.