Edina
-12 °C
-3 °C

Megkezdődhet a kvantumszámítógép gyártása

2005.07.01. 13:26
Jelentős támogatást kapott a HP az amerikai védelmi minisztériumtól, hogy megépíthesse kvantumszámítógépének működő prototípusát. Vannak szakértők, akik szerint a HP megoldása komoly előrelépés ugyan, de nem a legjobb irányba.

A Hewlett-Packard mérnökei májusban bemutatták, miként kellene szerintük megépíteni egy kvantumszámítógépet, és terveikkel sikerült elnyerniük az amerikai védelmi minisztérium támogatását. A minisztérium fejlett kutatási projektekért felelős részlege, a DARPA tízmillió dollárt ajánlott fel egy működő prototípus kifejlesztésére, amihez a vállalat a saját büdzséjéből 7,5 millió dollárt ad. A tanulmányt egyébként a HP két kutatója, Bill Munro és Tim Spiller, valamint Kae Nemoto, a Tokiói Informatikai Intézet munkatársa írta.

Fényes ötlet

A kutatók szerint ötletük azért nagy előrelépés, mert nagyon sok fénykapcsolóból készítenének kvantumszámítógépet: lézerimpulzusokkal interakciókra veszik rá a fotonokat, amelyek képesek kvantuminformációk tárolására. A HP laboratóriumának munkatársa, Ray Beausoleil szerint a technológiát nem nehéz egyszer bemutatni, a kvantuminformációkat megbízhatóan feldolgozó gép kifejlesztése azonban nem könnyű feladat, írta a Cnet.

A kvantumszámítógépek működése az atomméret alatti részecskéket leíró kvantummechanika alapelveire épül, ahol az "igen" és a "nem" egyszerre igaz lehet. A kvantumgépekben ugyanis a qubit egyszerre tárolhat egyest és nullát, míg a mai gépekben lévő bináris tranzisztorok csupán egyetlen bitnyi információt tárolnak: vagy egyest, vagy nullát. Egyesek szerint jobb a kvantum, mert több információt tárol, de ennek a hasznát sokan megkérdőjelezik. Szakértők szerint még több mint egy évtizedet kell várnunk a működő kvantumszámítógépek megjelenésére, és az is kérdéses, hogy e gépekre milyen feladatokat bízhatunk.

Más utak

A kvantumgépekkel foglalkozó tudósok közül sokan érdekesnek találják a HP terveit, de a rendszer megépítése előtt komoly akadályokat látnak. Umesh Vazirani, a Berkeley kutatója úgy véli, hogy a HP által használt optikai megoldás nem a legpraktikusabb, és való igaz, hogy ezen a területen a legtöbb kutató rabul ejtett ionokkal próbálkozik. Vazirani azt is elmondta a Cnetnek, hogy a DARPA tavaly még komoly összegeket szánt a kvantumszámítógéppel kapcsolatos kutatások támogatására, de jelentősen csökkentette az erre szánt keretét, miután a tudósok nagy bukást valószínűsítettek.