Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Laptopra cserélték a tankönyveket

2005.10.04. 16:30
Kidobták az ablakon a papírra nyomtatott tankönyveket, és mostantól kizárólag hordozható számítógépek meg digitális tananyagok segítségével oktatnak egy amerikai középiskolában.

Miközben a világ leghíresebb műszaki egyetemének vezető kutatói azon fáradoznak, hogy olcsó laptopot készítsenek a szegényeknek, egy vadonatúj amerikai középiskola drága laptopot ad a nebulóknak nyomtatott könyvek helyett. Természetesen nem arról van szó, hogy az arizonai Empire High School ezzel a módszerrel próbál fellépni a fák kivágása ellen, vagy egyszerűen megunták a lapozgatást, sokkal inkább arról, hogy az Egyesült Államokban szeretnek modern technológiákkal kísérletezni: könyvtárban iPodra töltött audiokönyveket lehet kölcsönözni, mindent behálóznak wifivel, az iskolák pedig ingyen laptopokat és zenelejátszókat osztogatnak.

Persze az Empire tanárai megtartottak néhány könyvet az asztalukon és az intézménynek van saját könyvtára, amelyet a diákokat előszeretettel használnak, a számítógép azonban alig volt drágább, mint a teljes tankönyvcsomag.

Kutyák kizárva

Az iskolának diákonként körülbelül 500 dollárt kellett volna kifizetnie a tankönyvekért, az Apple iBook laptop azonban csak 200-300 dollárral drágább, és ezzel megspórolták egy külön számítástechnikai labor kiépítésének a költségét is. A BBC szerint még azt is sikerült megoldaniuk, hogy a fiatal felhasználók vigyázzanak a kényes hardverre: megengedték, hogy zenéket és egyéb fájlokat is felmásolhassanak a taneszközre, a diákok ugyanis sokkal fontosabbnak tartják a számítógépüket, ha a lecke mellett személyes dolgokat is tarthatnak rajta.

A laptopok egyik legnagyobb előnye, hogy a tanárok szabadon válogathatnak az interneten fellelhető tananyagok között, nincsenek egyetlen könyvhöz kötve. Emellett a diákok nem mondhatják azt, hogy a kutyájuk megette a házit, írja a BBC. Bár mentegetőzhetnek azzal, hogy bekrepált a merevlemezük, a tanárok ezt viszonylag könnyen ellenőrizhetik, és mindenről készítenek biztonsági másolatot az iskola szerverére.