Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Láthatatlan lesz a jövő számítógépe

2002.10.05. 18:19
Európai uniós fejlesztési programok keretében a kutatók egy olyan számítógép kifejlesztésén dolgoznak, amely teljesen beleolvad az adott környezetbe, és így PC-ként már nem is azonosítható.
A Disappearing-Computer (eltűnő számítógép) kezdeményezés második nemzetközi konferenciája alkalmából mutatták be ezt a 'láthatatlan' számítógépet. A szeptember 30. és október 2. között Göteborgban megrendezett hardver dzsembori az eddig elért eredmények felmérését és az új fejlesztési irányzatok meghatározását szolgálta.

A kezdeményezés mögött az EU alapokból finanszírozott Information Society Technologies (IST) kutatási program, illetve annak Future and Emerging Technologies (FET) kutatási irányzata áll.

PC az egész világ

Az UbiComp 2002 konferencia társeseményén a kutatók olyan kérdésekkel foglalkoztak, hogy például hogyan lehetséges az általános munkakörnyezetbe integrálni a feladatorientált tevékenységeket és az elektronikus kommunikációt, illetve hogyan tehető az emberek körüli világ a kommunikáció és az információ átviteli eszközévé.

Vagyis ahelyett, hogy a hagyományos PC-t állítanák az íróasztalra, a környezet és a bútorok válnak PC-kompatibilissé.

Mindent tud a fali kijelző

A jövő dolgozószobájában ennek része lehet az MP3-formátumot is létrehozó Fraunhofer intézet által kifejlesztett InforMall. Egy érintésre reagáló interaktív fali kijelzőről van szó, amelyről ujjheggyel vagy érintőceruzával hívhatók le az adatok, és új információk és üzenetek komplikációk nélkül létrehozhatók.

A fal a ház saját belső hálóján valamennyi döntő fontosságú információforrással összeköttetésben áll, és így maga mögé utasít minden hagyományos üzenőfelületet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!