Piroska
3 °C
3 °C

Hamarosan drágulnak az LCD monitorok

2002.03.20. 12:32
Másfél éven át tartó zuhanás után emelkedhet valamelyest a folyadékkristályos (LCD), monitorok ára. A sokáig megfizethetetlenül drága lapos kijelzők végre elérhető árszintre kerültek, és pont a fogyasztók lelkesedése vezethet átmeneti áremelkedéshez: a kereskedők szerint a túlkereslet hatására legalább nyárig, de lehet, hogy év végéig drágulni fognak az LCD képernyők.
Az LCD-piac az elmúlt évek legdinamikusabban növekvő komputeripari szegmense volt. A mobiltelefonok valamint a hordozható számítógépek terjedése egyaránt kedvezett a piacnak. A folyamatos áresés következménye, hogy ma már nettó 100 ezer forintért vásárolhatunk 15"-os LCD monitort, de még így is közel duplájába, vagy többe kerülnek a hasonló méretű hagyományos, katódsugárcsöves (CRT) társaikhoz képest.

A kereslet folyamatosan növekszik

Az LCD kijelzők forgalma, szemben a PC-eladásokkal 2000 óta folyamatosan növekszik. A Stanford Resources-iSuppli monitorkutatási vezetője szerint 13,5 millió lapos monitort forgalmaztak tavaly világszerte. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt megduplázódott az eladások száma, és az idén várhatóan 23.5 millió darab kel el. Az LCD népszerűsége egyrészt az aktuális divathullámmal, másrészt a hely- és energiatakarékos üzemeltetésből fakadó előnyökkel magyarázható.

Divatos az új iMac

Az LCD-monitorok térhódításának új lendületet adott az Apple, amikor úgy döntött, hogy új iMac gépét lapos monitorral szereli fel. A januárban bemutatott géppel a cég szimbolikusan eltemette a képcsöves kijelzők korszakát. A karizmatikus formát a 15"-os folyadékkristályos képernyő kölcsönzi az eszköznek, mely 1024*768 képpont felbontással üzemelve közel akkora felületet biztosít, mint egy hagyományos 17"-os monitor. A videójel digitális úton jut el a NVIDIA GeForce2 MX grafikus vezérlőtől a kijelzőig, így utána állítás nélkül produkál torzítás- és villódzásmentes képet.

Az új iMac rendkívül népszerűnek bizonyult: elemzők szerint az első negyedévben 200 ezer darab találhat gazdára az Egyesült Államokban. Az 1300 és 1800 dollár közötti árú készülékre jelenleg legalább három, legrosszabb esetben pedig 7 hetet kell várniuk a vásárlónak, mivel a cég gyártókapacitása nem képes ellátni ilyen mértékű keresletet.

Túltermelés okozta az árzuhanást

Az LCD kijelzők már évek óta piacon vannak, de a magas árak miatt a fogyasztók jelentős részének elérhetetlenek voltak. A kijelzőkhöz használt üveg hiánya, a szélesedő notebook-, valamint kéziszámítógép-piac arra ösztönözte a gyártókat a kilencvenes évek legvégén, hogy jelentős beruházásokkal növeljék a taiwani és koreai üveggyártó-kapacitását. Ennek hatására, 2000 októberében az árak zuhanórepülésbe kezdtek, és ez a tendencia a következő évben is folytatódott.

Egy év alatt felére estek az LCD-árak. A túlpörgött üveggyárak sokszor már arra kényszerültek, hogy az előállítási költség alatt értékesítsék termékeiket. Ráadásul a kihasználatlan gyártókapacitás és kíméletlen árháborúk miatt több LCD-gyártó is "áron alul" értékesítette termékeit, ezért az ágazat dinamikus növekedése nem jelentett feltétlenül nyereséget. A mélypont 2001. augusztusában következett be, amikor a legkeresettebb 15"-os monitorok ára a 200-300 dolláros sávba zuhant.

Megfordult piaci trendek

A túl gyorsan, túl alacsonyra esett monitorárak olyan mértékben növelték a keresletet, hogy a gyártók nem lesznek képesek lépést tartani az igényekkel. Az alapanyagok drágulása és a túlzott kereslet hatására az LCD monitorok árcsökkenése megtorpan. Akár áruhiány is előfordulhat a jövőben, egyes termékek esetében pedig áremelkedés várható. Különösképpen érvényes ez a 15" monitorok szegmensében, ahol a legnagyobb a kereslet. Bruce Berkoff, az LG Philips ügyvezető igazgatóhelyettese szerint, amíg a megfelelő gyártókapacitás rendelkezésre nem áll, a 15 colos LCD monitorok a mostani szintről körülbelül 500 dollárig drágulhatnak, míg a nagyobb, 17" és 18" kijelzők ára lejjebb kúszik 700-900 dollárig. Több magyar nagykereskedő máris korrigálta árait és arra számít, hogy további drágulások várhatók.

Más fejlemények ugyanakkor optimizmusra adhatnak okot. A Sharp, a Samsung és az LG Philips például jelentősen növelte koreai, illetve kínai gyártókapacitását, ami kedvezően befolyásolhatja az árak alakulását.

Hazai trendek

Az egyik hazai nagykereskedőtől kapott információk szerint 2001-ben, az LCD monitorok a darabszámot tekintve 3-5 százalékkal, az értékben 7-9 százalékkal részesedtek a teljes hazai monitoreladásokból. A várakozások szerint ezek az értékek az idén megduplázódnak. A monitoreladási bevételek akárt egyötödét is kiteheti az LCD-k értékesítése.

A hamarosan Magyarországon is érzékelhető kedvezőtlen piaci hatás egyes gyártók szerint a nyár végéig, mások szerint az év végéig is eltarthat. Ezt az információt egy magyar hordozhatószámítógép-gyártó cég képviselője is megerősítette. A becslések szerint körülbelül 5-10 százalékos áremelkedés várható, függően a gyártótól, a forgalmazótól és a monitor típusától. A hagyományos, katódsugárcsöves monitorokat nem befolyásolja majd az árkorrekció, itt továbbra is az árcsökkenés lesz jellemző.

Mit és mennyiért?

Ma a 15" és 17"-os LCD kijelzők árszintje körülbelül a 19"-os hagyományos (CRT) monitorok árszintjével azonos. Jelenleg a legolcsóbb LCD monitort a 15"-os méretben szerezhetjük meg, mindössze nettó 99 - 109 ezer forintért. Ebben a mérettartományban az átlagosnak számító kijelzők körülbelül nettó 140-150 ezer forint körül mozognak, de vannak több százezres 15"-os modellek is. Némelyiket csak előzetes rendeléssel lehet beszerezni.

Mivel ez a legkeresettebb méretosztály, ezért szinte minden nagyobb gyártó kínál modelleket. Vásárlás előtt nem árt mindenesetre körülnézni a piacon, mert így akár több ezret is spórolhatunk. A 17"-os monitorok nettó 200 ezer forinttól indulnak, ám igazán csak 300-400 ezer forint között szélesedik a választék. Ezen felül pedig a csillagos ég a határ. Például a 24"-os Samsung modellek már a kétmillió forintos szintet közelítik.

Lapos monitorok nettó kiskereskedelmi árai
15 colos képernyők
Gericom99 000 Ft
Belinea123 070 Ft
HP 1520127 900 Ft
LG 563LE133 910 Ft
SONY S51139 900 Ft
Iiyama AX3818UT 143 250 Ft
Samsung 151b 162 400 Ft
17 colos képernyők
HP 1720 212 690 Ft
Belinea 239 700 Ft
LG 782 LE335 890 Ft

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!