Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A lapos képernyők átveszik a hatalmat

2003.03.13. 12:30
A lapos monitorok még mindig drága játékszerek, ám egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy íróasztaluk nagy részét felszabadítva, lecseréljék a régi és néha nagyon is ormótlan monitorokat. Az elemzők szerint pár év múlva már ritkaságszámba mennek az analóg monitorok - adta hírül a CNET News.
"A nagy LCD-gyártók, mint a Hewlett Packard is, agresszív marketingeszközökkel és egyre lefelé csúszó árakkal próbálják a vevőiket ezen új technológia felé csábítani, így persze egyre nagyobb keresletet is teremtenek" -nyilatkozta Jennifer Gallo, az IDC monitorokkal és projektorokkal foglalkozó kutatási részlegének elemzője a CNET-nek.

Idén billen a mérleg

Idén várhatóan 20,4 milliárd dollár bevétele származik a gyártóknak a lapos monitorok eladásából világszerte. Ezzel szemben a katódsugaras, hagyományos képalkotók (CRT) csupán 12,3 milliárd dolláros bevételt hozhatnak Gallo jóslata alapján. A tavalyi év során mindkét termékcsoport 15 milliárd bevételt produkált. A mérleg nyelve tehát egyértelműen az LCD monitorok felé mozdult el, annak ellenére, hogy az év még csak most kezdődött el.

Gallo szerint jövőre először haladja meg az eladott lapos képernyők száma a hagyományos monitorokét. A lapos monitorokból származó bevételek már idén meghaladhatják a hagyományos képernyők forgalmát, ám ez magasabb egyedi áruknak, és nem az eladott darabszámnak tudható be. "Az LCD monitorok bevétele komoly hatást fog gyakorolni a piacra"-tette hozzá Gallo.

Olcsóbb lesz

A CNET értesülései szerint a lapos monitorok eladása 2000 óta évente megduplázódik, így nem csoda, hogy 2002 első felére már komoly hiányok jelentkeztek a gyártóknál, mivel nem számítottak ekkora növekedésre. Ám a gyártók hamar behozták a lemaradásukat és az árak is lassan csökkenni kezdtek.

A megjósolt "váltás" előnyeit leginkább az olyan gyártók fogják élvezni, mint a Samsung, a NEC, vagy a Mitsubishi, melyek már képviselik magukat a hagyományos és a lapos képernyők piacán is. Emellett a cégek egyre nagyobb méretben állítják elő a lapos monitorokat. Manapság még a 15"-es monitorok vannak többségben, ám 2005-re már a 17"-esek lesznek a normális méretű képernyők.