Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Olcsó és gyors a lézercsip

2006.09.19. 10:15
Drótok helyett lézerrel továbbítja az adatokat az Intel és a Kaliforniai Egyetem által kifejlesztett csip. Áttörés az optoelektronikában, áttörés a háztartásban!

Az évtized végére forradalmasíthatja a számítástechnikát az az új eljárás, amely lehetővé teszi a digitális adatok csipek közötti lézeres továbbítását. A módszert az Intel és a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztették ki; lényege, hogy egy szabványos szilíciumcsip felületére fénykibocsátó indium-foszfid-réteget visznek fel. A csipen található barázdák a megfelelő irányba vezetik a lézert, így olyan minilézer-hálózat jön létre, amelynek egyes elemeit másodpercenként akár több milliárdszor is fel lehet villantani.

Felgyorsul az adatáram


Kreatív lézerhasználat
Az új eljárás, amelyet az Optcics Express szaklap tett közzé hétfői számában, lehetővé teszi, hogy a mostanihoz képest óriási mértékben felgyorsuljon a különböző csipek közötti adattovábbítás, így a háztartásokba is sokkal gyorsabban juthat el így az adat, mint a hagyományos módszerekkel. A lézeres adattovábbítást optikai kábelekben már most is használják, de egy ponttól az információ már hagyományos drótokon és kábeleken utazik tovább, ami jelentősen lelassítja a hozzáférést.

A lézeroptikai elven működő adattovábbítók ráadásul drága, több ezer dolláros készülékek, az Intel által kifejlesztett csipek viszont olcsón előállíthatók, és az évtized végére alapjaiban változtathatják meg a számítástechnikát – a háztartásokba a mostani sebesség többszörösével jut el az adat, és a szuperszámítógépek is könnyebben tudnak majd kommunikálni egymással.

Az új módszer annak köszönhető, hogy a kutatók felfedezték, hogyan lehet alacsony hőmérsékleten ötvözni a szilíciumot olyan anyagokkal (például indium-foszfiddal) amelyek elektromos töltés hatására fényt bocsátanak ki. Ez eddig nem volt lehetséges anélkül, hogy a csipek alapanyaga, a szilícium megolvadt volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!