György
14 °C
24 °C

Valódi zenét csinál a léggitáros póló

2006.11.14. 11:45
Egy ausztrál tudóscsoport segítségével minden léggitározó valódi zenét kalimpálhat.

Az ausztrál CSIRO, tudományos és ipari kutatóintézet fejlesztői által "viselhető hangszerpólónak" nevezett hardver érzékeli a karmozdulatot, és akkordokká alakítja. Ez ugyanis a léggitározás lényege, amikor az előadó hangszer nélkül, a pantomim eszközeivel, teljes átéléssel képes eljátszani egy számot.

Érzékeli, akkordosítja

Az egyszerű hosszú ujjú póló könyökrészébe és ujjaiba épített szenzorok gondoskodnak a léggitározó mozdulatainak akkordokká alakításáról. A póló az imitált gitározás akkordjait drótnélküli kapcsolattal továbbítva zenévé alakítja, írja a BBC.


A póló akcióban

"Egyszerű használni, a virtuális hangszer minden jelentősebb zenei vagy számítástechnikai tudás nélkül képes zenélni. Viselője ugrándozhat, a hangzás pedig tökéletes. A technológia mindenfajta ruházathoz illik, és ezzel átalakítja a ruházkodás tradicionális védelmi és esztétikai szerepét, és a szórakozás és szórakoztatás terepére tolja" - mondta Richard Helmer, a CSIRO mérnöke. A CSIRO videója a léggitározó póló teszteléséről itt látható.

A léggitározás nagy hagyományát bizonyítják a nemzetközi bajnokságok, illetve a 2006. szeptemberben, Finnországban rendezett első léggitár-világbajnokság, japán győztessel.