Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Jönnek a levegővel tölthető mobilok

2005.02.25. 16:00
A delhi műszaki egyetem ipari formatervezési tanszékének hallgatói olyan mobiltöltőt készítettek, amely a szél energiáját hasznosítja. A parányi hordozható eszköz turbinája három-négy wattot termel, amely a mobilokhoz éppen elegendő.

A mérnökhallgatók kétszáz rúpiáért, azaz alig több mint nyolcszáz forintért vásárolták meg a különleges turbina legyártásához szükséges alkatrészeket, de az áramtermelő eszköz tömeges gyártása valószínűleg olcsóbb lesz. A diákok elsődleges célja az volt, hogy a mobilok azokon a helyeken is használhatóak legyenek, ahol nincs áram az akkumulátorok feltöltéséhez.

Az így megtermelt áram persze másra is használható, például lámpák vagy rádiók működtetésére. A zsebturbina a tengerparti területeken lesz igazán hasznos, ahol szinte folyamatosan fúj a szél, írta a Rediff.com.

A technikát egyelőre nem vitték kereskedelmi forgalomba, de a tanszék levelet írt India tudományos szakminisztériumának, hogy segítsen a tömeggyártás megkezdésében.

A busszal, autóval vagy vonattal utazó mobilhasználók bármikor feltölthetik készülékeiket a menetszéllel. A hallgatók még egy rugót is építettek az eszközbe, amely elraktározza az energiát.