Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Új robothadsereggel támad a Lego

2006.01.06. 12:05
A Mindstorms, a Lego robotikai részlegének igazgatója, Soren Lund mutatta be a Las Vegas-i CES-en a dán cég új robotkollekcióját, az NXT-t. Az új robotok látnak, hallanak, tapintanak, és akár egy bluetooth-os mobiltelefonnal is el lehet irányítani őket. Rövid pc-s vagy macintoshos programozással akár fél óra alatt működőképes lény állítható elő a készletből, amely augusztusban kerül a boltokba 250 dollárért.

Viszonylag kicsiny, de fanatikus rajongótábor gyűlt az elmúlt hat évben a dán játékgyár robotsorozata, a Mindstorms köré, amely NXT néven újul meg és kerül augusztusban a boltokba, kb. 250 dolláros (50 000 ft) áron. Az új robothadsereg lelke az NXT-kocka, egy Lego-gyártmányú 32 bites mikroprocesszor, amelyet pc-vel és - most először - Macintosh-sal is lehet programozni, akár usb-kábellel, akár drót nélkül, bluetooth-szal összekötve a kockát a számítógéppel. A Lego szerint a legegyszerűbb esetben fél óra alatt működőképes robot születik az együttműködésből.

Lát, hall, visszabeszél

#alt# Mihelyt a számítógépen elkészült program a robotra került, az önálló életre kell, és már nincs szüksége a pc-s kapcsolatra; a bluetooth viszont lehetővé teszi, hogy a tulajdonos bármilyen eszközzel, akár mobiltelefonnal vagy pda-val irányítsa a gépet. A kapcsolat azonban nem egyoldalú, hiszen a robot vissza is tud beszélni az őt irányító eszköznek. Mint azt a Mindstorms igazgatója, Soren Lund a CES-en demonstrálta, a robotot be lehet úgy programozni, hogy ha nekiütközik valaminek, arra utasítsa a kamerás mobiltelefont, hogy készítsen egy fényképet az eseményről, bár az igazgató azt nem mondta el, hogy ennek pontosan mi az értelme.

A kockarobotok négyfajta érzékelővel szerelhetők fel: a szerkezet az ultrahangszenzor segítségével "lát", vagyis érzékeli az egyes tárgyak távolságát, a hangszenzor révén képes utasításokat végrehajtani, a fényérzékelőkkel meg tudja különböztetni egymástól a különböző színeket, a tapintószenzorokkal pedig "érez" a gép, amelynek mozgatásáról három interaktív szervómotor gondoskodik.

Hamvaiból éledt újjá

Mint azt a Wired magazin februárban megírja majd, az új sorozat megtervezéséhez a Lego titokban fanatikus Mindstorms-rajongókat gyűjtött össze, akik majdnem egy évig teljes csendben dolgoztak az NXT-n. (Az 1998-ban bemutatott Mindstorms-t négy éve nem újította meg a Lego, így sokan már azt rebesgették, hogy megszűnik az egész termékvonal.)

#alt# A legózást mesterfokon művelő rajongókkal, akik az évente megrendezett Brickfest-show-król ismerték egymást, a cég titoktartási szerződést íratott alá, majd egy zárt netes fórumra terelte őket, hagyta, hogy főjenek egy kicsit a saját levükben, és találgassák, mit akar tőlük a cég, majd felajánlotta nekik, hogy vegyenek részt az új terméksorozat, a Mindstorms NXT kifejlesztésében.

Az NXT-t a Lego augusztusban készül piacra dobni, és bár hivatalosan 10 éven felülieknek szánja, felső korhatár nincs, így nyilvánvaló, hogy rengeteg felnőttet is csapdába ejt majd. Lund szerint a Mindstorms-robotok elég intuitívak ahhoz, hogy a gyerekek élvezzék őket, de vannak annyira bonyolultak, hogy felnőttjátéknak is beválnak majd.