Építsünk Birodalmat!

2000.08.18. 16:55
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban Ole Kirk Christansen azt találta mondani: építeni, építeni. A LEGO feltalálója azonban nem is sejtette, hogy micsoda lavinát indít el. A fa, majd műanyag játék birodalommá nőtte ki magát, csakúgy, mint a ,,Csillagok háborúja"-üzlet. Ha pedig a kettőt összekapcsoljuk, a Star Wars LEGO-hoz jutunk. A cég 2000-ben piacra dobta az új alkatrészekkel bővült kollekciót. Lehet alkotni!
Obi-Van és Luke Mos Eisley-ba érkezik
Műanyag erő
A film figuráit azonban nem lehetett kapni akkoriban, így ki-ki a maga módján oldotta meg a dolgot, így jöhetett létre a fából esztergált Millennium Falcon, a kezdetleges makettekből összerakott TIE-vadász. Ezek mellet az akkori slágerjátékból, a LEGO-ból próbálta a fan összeügyeskedni, amit lehetett. Speciális darabok híján azonban nem minden sikerült a legjobban, bár a siker érdekében néhányan átfestették, illetve lereszelték a kockákat. Ha mégis sikerült elfogadhatót alkotni, akkor is hiányzott belőle a figura, ami sajnos pótolhatatlan.

A LEGO cég megérezte ezt a hiányt, habár jóval később - még csak azt sem lehet állítani, hogy a játékait a felújított változat bemutatására időzítette -, mindenesetre a lényeg, hogy 1999-re piacra dobták a Star Wars LEGO-t, 2000-ben pedig új alkatrészekkel bővült a kollekció. Igaz, azóta már kicsit eljárt felettünk az idő, a játékszenvedély azonban mégsem lankad. E sorok írója is boldog perceket töltött azzal, hogy otthonában kiemelt helyen rekonstruálja Han Solo betöltését Boba Fett űrhajójába, arról nem is beszélve, mily öröm volt az említett űrhajót összerakni.

A széntáblába fagyasztott Han Solo elszállítása
Boba Fett sikerrel járt
Nevezhetnénk akár a Csillagok Háborúja kiárusításának is a dolgot, de mégsem tesszük. A LEGO kreativitása még mindig jobb, mint Chewbacca fejéből hörpölgetni a teát, vagy Anakin Skywalker-kólát inni, sőt egy idézettel élve, ,,a LEGO nem arra való, hogy azt rakjuk össze belőle, ami a dobozon van".

Szóval lehet alkotni. Például a Slave-I-et (Boba Fett úrhajója) kombinálva két Speeder Bike-kal (az Endor bolygó járőreinek motorja) és némi Landspeeder (homoksikló) maradvánnyal már egész vicces tankot lehet építeni. Sőt akár más készleteket is hozzáépíthetünk. Ami dühítő, hogy a játékokhoz alig gyártottak új elemeket, többségük az alapkészletekből épült, csak a színük más. Megesett, hogy a Slave-I-t összerakva a homlokomra csaptam, hogy erre akkor én miért nem gondoltam.

Vader nagyúr fegyelmez
Sötét erők ébredése
De térjünk vissza az eredetiekhez, mára már igen komoly arzenált vonultat föl a cég a kezdeti pár darabhoz képest. Többek között az összes létező lázadó harcigép megvásárolható, sajnos a ,,sötét oldalról" kizárólag két TIE-vadász kapható, Darth Vader személyes hajója, benne a Sith lovaggal, illetve egy 700 darabból álló Interceptor makett, borsos áron. Ezek mellet létezik Millennium Falcon és Slave-I is, kisebb dolgokról nem is beszélve. És igaz már nem új, de mindig aktuális a programozható droid készlet, amiből működő R2D2 rakható össze, illetve az új epizódok harci droidjai, valamint létezik AT-AT építőkészlet is. (A teljes kollekció megtalálható a LEGO honlapján.

Luke lesben
Meglakol a gonosz
A klasszikus darabok mellett természetesen az új epizódok járművei is megvásárolhatóak, a hozzátartozó figurákkal. A LEGO kollekciót eredetileg az új epizódhoz készítették, és e mellett mellékesen megjelent néhány darab a klasszikus epizódokból is, amelyek mára már kinőtték magukat. Melyik igaz rajongó szívét ne dobogtatná meg egy LEGO Darth Vader figura? Ez az, amire a cég is épít, így a kis figurák mellé olyan körítést készítenek, amit muszáj megvenni ahhoz, hogy a miniatűröket magáénak tudhassa az emberfia, és mint tudjuk az igaz megszállott a zsebébe is nyúl.

A meglévőkön kívül van még mit pótolnia a cégnek; nem kapható még például birodalmi gárdista, csak scout trooper, és a TIE gépek is hiányoznak a kollekcióból. Sajnos az még nem jutott a cég eszébe, hogy csak és kizárólag figurákat tartalmazó készleteket dobjon piacra, pedig a kereslet valószínűleg óriási lenne, habár létezik kulcstartó figura, de sajnos csak a legnépszerűbbekből, azaz Darth Vader, Darth Maul, illetve Luke Skywalker mint Red 5. A figurák egyetlen zavaró tényezője, hogy egyenmagasságúak, azaz R2D2 vertikális mérete megegyezik Chewbaccáéval, de ezen az apróságon hajlamos gyorsan túljutni az ember, pláne ha megszállott LEGO-s, sőt külön örül a frankó kis szereplőknek.

Darth Vader siel
Engedd szabadjára a fantáziád
A készletek pedig végre lehetővé teszik, hogy az ember kiélje kreatív ösztöneit, saját járműveket, történeteket alkothasson, a maga kedvére. Például a szilárd fénykardnak köszönhetően Darth Vader sokkal kényelmesebben közlekedhet a Hoth bolygón ésatöbbi.

Az előzetes ígéretek szerint még több, sokkal több készlet várható, csak türelem kell hozzá, és persze pénz. Jobban belegondolva nem is baj, hogy a cég nem viszi túlzásba a dolgot, így az egyszeri halandónak van ideje gyűjtögetni, hogy aztán legyen mivel játszania a gyereknek. Szegény csak akkor fog elcsodálkozni, amikor majd az aput kell kirángatni a játékboltból.  • Tippek
  • Biztosítás