Árpád
-2 °C
4 °C

Építsünk Birodalmat!

2000.08.18. 16:55
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban Ole Kirk Christansen azt találta mondani: építeni, építeni. A LEGO feltalálója azonban nem is sejtette, hogy micsoda lavinát indít el. A fa, majd műanyag játék birodalommá nőtte ki magát, csakúgy, mint a ,,Csillagok háborúja"-üzlet. Ha pedig a kettőt összekapcsoljuk, a Star Wars LEGO-hoz jutunk. A cég 2000-ben piacra dobta az új alkatrészekkel bővült kollekciót. Lehet alkotni!
Obi-Van és Luke Mos Eisley-ba érkezik
Műanyag erő
A film figuráit azonban nem lehetett kapni akkoriban, így ki-ki a maga módján oldotta meg a dolgot, így jöhetett létre a fából esztergált Millennium Falcon, a kezdetleges makettekből összerakott TIE-vadász. Ezek mellet az akkori slágerjátékból, a LEGO-ból próbálta a fan összeügyeskedni, amit lehetett. Speciális darabok híján azonban nem minden sikerült a legjobban, bár a siker érdekében néhányan átfestették, illetve lereszelték a kockákat. Ha mégis sikerült elfogadhatót alkotni, akkor is hiányzott belőle a figura, ami sajnos pótolhatatlan.

A LEGO cég megérezte ezt a hiányt, habár jóval később - még csak azt sem lehet állítani, hogy a játékait a felújított változat bemutatására időzítette -, mindenesetre a lényeg, hogy 1999-re piacra dobták a Star Wars LEGO-t, 2000-ben pedig új alkatrészekkel bővült a kollekció. Igaz, azóta már kicsit eljárt felettünk az idő, a játékszenvedély azonban mégsem lankad. E sorok írója is boldog perceket töltött azzal, hogy otthonában kiemelt helyen rekonstruálja Han Solo betöltését Boba Fett űrhajójába, arról nem is beszélve, mily öröm volt az említett űrhajót összerakni.

A széntáblába fagyasztott Han Solo elszállítása
Boba Fett sikerrel járt
Nevezhetnénk akár a Csillagok Háborúja kiárusításának is a dolgot, de mégsem tesszük. A LEGO kreativitása még mindig jobb, mint Chewbacca fejéből hörpölgetni a teát, vagy Anakin Skywalker-kólát inni, sőt egy idézettel élve, ,,a LEGO nem arra való, hogy azt rakjuk össze belőle, ami a dobozon van".

Szóval lehet alkotni. Például a Slave-I-et (Boba Fett úrhajója) kombinálva két Speeder Bike-kal (az Endor bolygó járőreinek motorja) és némi Landspeeder (homoksikló) maradvánnyal már egész vicces tankot lehet építeni. Sőt akár más készleteket is hozzáépíthetünk. Ami dühítő, hogy a játékokhoz alig gyártottak új elemeket, többségük az alapkészletekből épült, csak a színük más. Megesett, hogy a Slave-I-t összerakva a homlokomra csaptam, hogy erre akkor én miért nem gondoltam.

Vader nagyúr fegyelmez
Sötét erők ébredése
De térjünk vissza az eredetiekhez, mára már igen komoly arzenált vonultat föl a cég a kezdeti pár darabhoz képest. Többek között az összes létező lázadó harcigép megvásárolható, sajnos a ,,sötét oldalról" kizárólag két TIE-vadász kapható, Darth Vader személyes hajója, benne a Sith lovaggal, illetve egy 700 darabból álló Interceptor makett, borsos áron. Ezek mellet létezik Millennium Falcon és Slave-I is, kisebb dolgokról nem is beszélve. És igaz már nem új, de mindig aktuális a programozható droid készlet, amiből működő R2D2 rakható össze, illetve az új epizódok harci droidjai, valamint létezik AT-AT építőkészlet is. (A teljes kollekció megtalálható a LEGO honlapján.

Luke lesben
Meglakol a gonosz
A klasszikus darabok mellett természetesen az új epizódok járművei is megvásárolhatóak, a hozzátartozó figurákkal. A LEGO kollekciót eredetileg az új epizódhoz készítették, és e mellett mellékesen megjelent néhány darab a klasszikus epizódokból is, amelyek mára már kinőtték magukat. Melyik igaz rajongó szívét ne dobogtatná meg egy LEGO Darth Vader figura? Ez az, amire a cég is épít, így a kis figurák mellé olyan körítést készítenek, amit muszáj megvenni ahhoz, hogy a miniatűröket magáénak tudhassa az emberfia, és mint tudjuk az igaz megszállott a zsebébe is nyúl.

A meglévőkön kívül van még mit pótolnia a cégnek; nem kapható még például birodalmi gárdista, csak scout trooper, és a TIE gépek is hiányoznak a kollekcióból. Sajnos az még nem jutott a cég eszébe, hogy csak és kizárólag figurákat tartalmazó készleteket dobjon piacra, pedig a kereslet valószínűleg óriási lenne, habár létezik kulcstartó figura, de sajnos csak a legnépszerűbbekből, azaz Darth Vader, Darth Maul, illetve Luke Skywalker mint Red 5. A figurák egyetlen zavaró tényezője, hogy egyenmagasságúak, azaz R2D2 vertikális mérete megegyezik Chewbaccáéval, de ezen az apróságon hajlamos gyorsan túljutni az ember, pláne ha megszállott LEGO-s, sőt külön örül a frankó kis szereplőknek.

Darth Vader siel
Engedd szabadjára a fantáziád
A készletek pedig végre lehetővé teszik, hogy az ember kiélje kreatív ösztöneit, saját járműveket, történeteket alkothasson, a maga kedvére. Például a szilárd fénykardnak köszönhetően Darth Vader sokkal kényelmesebben közlekedhet a Hoth bolygón ésatöbbi.

Az előzetes ígéretek szerint még több, sokkal több készlet várható, csak türelem kell hozzá, és persze pénz. Jobban belegondolva nem is baj, hogy a cég nem viszi túlzásba a dolgot, így az egyszeri halandónak van ideje gyűjtögetni, hogy aztán legyen mivel játszania a gyereknek. Szegény csak akkor fog elcsodálkozni, amikor majd az aput kell kirángatni a játékboltból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?