Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Levegőbe vetített mozgóképek

2003.09.16. 16:45
Egy amerikai és egy finn vállalat is elkészítette, egymástól függetlenül, a Csillagok Háborúja és a Különvélemény holovetítőihez hasonló képernyő prototípusát. A kaliforniai IO2 Technology és a finn FogScreen is olyan berendezést épített, mely kétdimenziós képeket vetít a levegőbe, írja a Wired magazin.
Az IO2 Technology Heliodisplay névre keresztelt, kenyértartó méretű eszköze a levegőbe permetezett vízpárára vetíti a mozgóképet. A nézők éppúgy manipulálhatják a kivetített figurákat, mint a hagyományos monitoron, ám egér helyett egyszerűen a kezükkel tehetik ezt. A dologhoz nem szükséges speciális kesztyű, mondta Chad Dyner, a cég alapítója és elnöke a Wirednek.

Középpontban a kép

Noha Dyner nem tervezi a termék azonnali piacra dobását, biztos benne, hogy sikerül partnert találnia a Heliodisplay sorozatgyártásához. "Az üzleti tárgyalásokon mindenki a falat nézi, ahelyett, hogy egymásra néznének. Esetünkben középre helyezhető a kép, így a résztvevők megtárgyalhatják részleteit, rámutathatnak egyes elemekre, miközben egymás szemébe tudnak nézni." - mondta Dyner.

Átgázolnak Mona Lisán

A finn FogScreen vállalat is szórakoztatóipari és üzleti célokra szánja készülékét. A FogScreent augusztusban mutatták be a Siggraph konferencián, ahol a látogatók átsétálhattak a Mona Lisa vetített képén. Most egy tamperei múzeumban látható a virtuális Mona Lisa, egy népszerű finn pantomimes pedig előadásában használ egy FogScreen gépet.

Több cég is megrendelte már a 110 ezer dolláros FogScreent, nyilatkozta a cég elnöke, Mike Herpio a Wirednek. A készülék sorozatgyártásának időpontját egyelőre nem közölték. "2015-ben már a szoba közepére vetített képen nézzük a tévét"- véli Herpio. Az IO2 Technology és a FogScreen is beadta már szabadalmi kérelmét a technológiára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!