Gerzson
-3 °C
3 °C

A Lexmark cáfolja a kémkedési vádakat

2004.11.16. 15:47
Egyesek szerint a nyomtatókat gyártó Lexmark a felhasználók számítógépére kémprogramot telepít, amely személyes adatokat küld vissza a vállalatnak. A Lexmark határozottan elutasítja a vádakat.
Vadonatúj Lexmark nyomtatójának telepítése után különös dolgot vett észre a Usenet hírcsoportok Commander álnéven publikáló felhasználója: a telepített programok között megjelent egy Lx_CATS nevű szoftver, amely folyamatosan figyeli a nyomtató működését, és a begyűjtött adatokat havonta egyszer elküldi a gyártónak. A szoftver ráadásul beépül a Windows regisztrációs adatbázisába, amit az átlag felhasználók aligha vesznek észre.

Commander szerint a Lexmark nem kért engedélyt a program telepítéséhez, illetve hogy személyes információkat gyűjthessen.

Ártalmatlan adatok?

A Lexmark magyarországi képviselete az Indexnek elmondta, hogy a Lexmark Connect teljes mértékben önkéntes jelentkezés alapján működő szoftver, és használatáról az új nyomtató vásárlása utáni telepítésekor önállóan dönthet a felhasználó. Telepítés közben egy regisztrációs ablak jelenik meg, amely felajánlja a vásárlónak a választást, hogy rész kíván-e venni a Lexmark Connect programban vagy nem. A felhasználónak át kell tekintenie ezt az oldalt, döntenie kell a részvételről, és ez után a folytatás gombra kell kattintania, hogy a nyomtató telepítése befejeződjön. Ha a vásárló úgy dönt, hogy nem kíván részt venni a programban, a nyomtató telepítése megtörténik, de a Lexmark Connect szoftver nem kerül a gépére és nem gyűjt adatokat.

A Register szerint alapbeállításban be vannak ikszelve a megfelelő négyzetek, ami gondot jelenthet, ha a felhasználók automatikusan végigkattintják a telepítést.

A vállalat elmondása szerint a Lexmark Connect nem gyűjt személyes adatokat, csak a nyomtatási szokásokat figyeli, például a kinyomtatott oldalak számát, a felhasznált tinta mennyiségét, valamint az eszköz bizonyos extra funkcióinak a használatát. Commander ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szoftver rendszeresen visszaküldi a printer sorozatszámát is, és a garancia regisztrálásakor a sorozatszám mellett a felhasználó személyes adatait is elkérték, tehát a megfigyelt adatok igen könnyen személyessé tehetőek.

Bárki kiléphet

A Lexmark szerint a programból könnyen kiléphet a felhasználó a számítógépén megtalálható Lexmark Megoldás Központban, amelyet egyébként is használ a tintamennyiség ellenőrzésére.