Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sikeres taktikailézer-kísérlet

2002.11.06. 11:32
Az amerikai hadsereg komoly áttörést ért el a lézerfegyverek használatában: kedden Új-Mexikóban lézerrel első ízben sikerült pontosan eltalálni és elpusztítani egy kilőtt tüzérségi lövedéket.
MTHEL
Az amerikaiak már korábban is több sikeres lézerkísérletet hajtottak végre rakéták lelövésére, de a tüzérségi lövedékek sokkal nehezebb célpontot jelentenek, mert kisebbek, s nem bocsátanak ki hőt. (Ez utóbbi a rakétáknál megkönnyíti a célpont befogását.)

A mostani kísérletnél használt nagy energiájú taktikai lézer (MTHEL) a hírügynökségi beszámolók szerint észlelte a szuperszonikus sebességgel közeledő, 60 centiméter hosszú lövedéket, s annyira felmelegítette azt, hogy töltete még jóval a célpont előtt felrobbant.

Leszedi a katyusát is

Ezt a lézerfegyvert az amerikaiak és az izraeliek közösen fejlesztették ki: az eredeti cél ugyanis az volt, hogy védelmet nyújtson a Hezbollah szélsőséges muzulmán szervezet Libanonból kilőtt Katyusa-rakétái ellen. A Katyusákkal kapcsolatos, 2000-2001-ben végzett kísérletek teljes sikerrel zárultak: a lézerfegyver 25 ilyen rakétát lőtt le, s akkor is eltalálta azokat, ha egyszerre több Katyusát lőttek ki célpontként. Igaz, ez a rakétatípus jóval lassúbb, s egyben nagyobb is (3 méteres), mint a mostani kísérletnél használt tüzérségi lövedék.

A kutatók remélik, hogy a lézert hamarosan sikerül mozgathatóvá tenni, s akkor bárhol bevethetik az ellenséges rakéták és tüzérségi lövedékek ellen. "A nagy energiájú taktikai lézerek képesek megváltoztatni a csatamező arculatát" - nyilatkozta lelkesen a mostani, sikeres kísérlet után Joseph Cosumano tábornok, az amerikai Űr- és Rakétavédelmi Parancsnokság vezetője.