Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Sikeres taktikailézer-kísérlet

2002.11.06. 11:32
Az amerikai hadsereg komoly áttörést ért el a lézerfegyverek használatában: kedden Új-Mexikóban lézerrel első ízben sikerült pontosan eltalálni és elpusztítani egy kilőtt tüzérségi lövedéket.
MTHEL
Az amerikaiak már korábban is több sikeres lézerkísérletet hajtottak végre rakéták lelövésére, de a tüzérségi lövedékek sokkal nehezebb célpontot jelentenek, mert kisebbek, s nem bocsátanak ki hőt. (Ez utóbbi a rakétáknál megkönnyíti a célpont befogását.)

A mostani kísérletnél használt nagy energiájú taktikai lézer (MTHEL) a hírügynökségi beszámolók szerint észlelte a szuperszonikus sebességgel közeledő, 60 centiméter hosszú lövedéket, s annyira felmelegítette azt, hogy töltete még jóval a célpont előtt felrobbant.

Leszedi a katyusát is

Ezt a lézerfegyvert az amerikaiak és az izraeliek közösen fejlesztették ki: az eredeti cél ugyanis az volt, hogy védelmet nyújtson a Hezbollah szélsőséges muzulmán szervezet Libanonból kilőtt Katyusa-rakétái ellen. A Katyusákkal kapcsolatos, 2000-2001-ben végzett kísérletek teljes sikerrel zárultak: a lézerfegyver 25 ilyen rakétát lőtt le, s akkor is eltalálta azokat, ha egyszerre több Katyusát lőttek ki célpontként. Igaz, ez a rakétatípus jóval lassúbb, s egyben nagyobb is (3 méteres), mint a mostani kísérletnél használt tüzérségi lövedék.

A kutatók remélik, hogy a lézert hamarosan sikerül mozgathatóvá tenni, s akkor bárhol bevethetik az ellenséges rakéták és tüzérségi lövedékek ellen. "A nagy energiájú taktikai lézerek képesek megváltoztatni a csatamező arculatát" - nyilatkozta lelkesen a mostani, sikeres kísérlet után Joseph Cosumano tábornok, az amerikai Űr- és Rakétavédelmi Parancsnokság vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!