Márk
13 °C
28 °C

Fény dolgozik az Intel-chipben

2004.02.13. 11:20
Az Intel laboratóriumában kifejlesztett szilícium chipek fényt is képesek mozgatni, nemcsak elektronokat. A forradalmi újítás segítségével a jelenlegieknél sokkal gyorsabb számítógépeket lehetne építeni, és jelentősen megnőne a hálózatok sebessége is. Sajnos a chipgyártó óriásvállalat szerint az új technológia csak az évtized végén fog megjelenni az eszközökben.
A processzorgyártók többek között azért használnak szilíciumot, mert igen olcsó alapanyag, és könnyen meghatározható a rajta keresztüláramló elektronok útja. A fényen alapuló kommunikáció eddig csak az üvegszálas hálózatokat üzemeltető hatalmas távközlési cégeknél jelent meg, mivel az alapanyagok - például a gallium arzenid és indium foszfid - igen drágák.

Most az Intel mérnökeinek sikerült elérniük, hogy az ötvenszer gyorsabb fény útját is könnyen szabályozni tudják, tehát az olcsó szilícium is megjelenhet az optikai hálózatokban. A kutatók infravörös fényt használtak, mert az áthatol a szilíciumon, írta a Wired.

Fényes jövő

Ansheng Liu és munkatársai olyan szilícium modulátort építettek, amely egyetlen másodperc alatt egymilliárd fényimpulzust indít útnak az üvegszálas kábeleken, azaz ötvenszer jobb eredményt értek el, mint a korábbi szilíciumos kísérletekben. Az Intel kutatói szerint csak hónapok kérdése, hogy másodpercenként tízmilliárd bitet tudjanak küldeni az optikai hálózaton.

"Jelentős előrelépést tettünk a fénysebességen működő számítógépes optikai eszközök megépítése felé" - mondta a BBC-nek Pat Gelsinger, az Intel technológiai vezetője.