Viola
-6 °C
-2 °C

Lendkeréken rohanunk a forradalomba

2006.09.05. 20:53
Van benne precíziós mozgáskövetés, szervomotoros lendkerék, forradalmi navigációs rendszer, mi az? Egy egér. Kipróbáltuk a Logitech lendkerekes újdonságát, ami egyszerre hasonlít vadászbombázóhoz és rulettkerékhez.

Az egér a számítástechnika mostohaállata: nem adunk neki nevet, nem dédelgetjük szeretettel, és főleg nem használjuk csajozásra. Leginkább ütjük-vágjuk, és az első adandó alkalommal lecseréljük, hiába nincs a világon még egy olyan eszköz, amivel olyan közeli kapcsolatban állna a gépre ítélt ember, mint az egérrel.

Amilyen mostoha az egér sorsa, éppen olyan mostoha a sorsa egy hivatásos egérmarketingesnek. Hogy adjon el valamit, amit a gazdája a felismerhetetlenségig összeszmötyiz, abuzál és a végén lelkiismeret-furdalás nélkül kidob? Egyáltalán, hogy adjon el valamit, amit úgy hívnak, hogy egér?

Precíziós forradalom

A Logitech legújabb eszköze választ ad az egérmarketing-szakma összes kihívására. Elsősorban nem egérnek hívják, hanem Forradalomnak (pontosan MX Revolution-nek), másodsorban nem ötszáz forintba kerül, hanem harmincezerbe - ilyen névvel, ennyi pénzért kétszer is meggondolja az ember, hogy a falhoz bassza-e egy félresikerült rocket jump után.


Így néz ki a Logitech szerint a forradalom

Na és hogy mit adnak harmincezer forintért? "Precíziós lézeres mozgáskövetés. Hatékony navigációs kezelőszervek. Újratölthető lítium-ionos akkumulátor." Volt már Önnek bármilyen eszköz a kezében, beleértve a túszmentéshez használt mesterlövészpuskát, amely 484 nanométeres "Peformance Laser"-t használ? Ugye hogy nem. Mindehhez a Revolutionön elhelyezett nyolc kezelőszerv, ha jól számoltuk, összesen tizennégy állást vehet fel, ezzel ha vadászbombázót nem is, egyszerűbb gépjárművet simán el lehet vezetni.

Fürge ujjak

Ragadjuk meg az egeret! A hüvelykujj modern, rücskösített, bőrbarát vályúban - mit vályúban, precíziós alagútban - fekszik. Feladata az ujjbegynél található, alapállásban az Alt-Tab billentyűkombinációt kiváltó alkalmazásváltó görgő kezelése, illetve a böngésző előre-hátra gombját helyettesítő két gomb nyomogatása. A mutatóujjra hárul a legnagyobb teher: ez felelős a hagyományos balklikkért és egy a tetőn elhelyezett gombért, amely kívánság szerint vagy a Google-re, vagy a Yahoo-ra irányítja a brózert - ha nincs nyitva böngésző, akkor megnyitja azt is. A középső ujjé a jobb klikk, a gyűrűs- és a kisujj pihen.

A kezelőszervek optimális beállítását amúgy külön szoftver segíti, amivel a hüvelykujjgörgőre nyugodtan rá lehet bájndolni mondjuk a rocket jumpot, a jobb gombra meg a format c:-t. A szoftver cd-n érkezik, 42 megabájt, és aki unja a Windowst, használja nyugodtan operációs rendszerként, van olyan nagyra törő ez is.

Eddig a hagyomány, most jön a forradalom. A forradalmat az egér görgője (bocsánat, MicroGear Precision Scroll Wheel) képviseli, amely alapállásban ugyanúgy működik, mint minden más görgő: diszkrét kattanásokkal ugrat egyet-egyet a Wordben vagy az Excelben. (Jobbra-balra is lehet mozgatni, akkor vízszintesen gördít félredizájnolt szájtokon és huncut Excel-sheetekben.) Gombnyomásra viszont vadállat lesz a szelíd kerékből: ebben az állásban a görgő lendkerékként működik, és egy rejtett szervomotor segítségével addig pörög, amíg meg nem unja. Pont, mint a rulettkerék.

Szerencsejáték irodai környezetben

Az egér tesztjét egy 800 oldalas Word-dokumentummal kezdtük, és elsőre sikerült kipörgetnünk egy meggyőző, 38-93-134-184-274-es sorozatot - ezek az oldalszámokat jelentik, vagyis ennyi oldalt szkrollozott lefelé az egér egy-egy pörgetéssel. Megjárja, de nem az igazi. Lássuk az Excelt - a Logitech azt ígéri, hogy egyetlen ujjmozdulattal hét másodperc alatt 10 000 sor gördül alá, ami hagyományos módszerekkel 500 gördítésbe és 7 percbe kerülne egy átlagosan kigyúrt mutatóujjú kettős könyvelőnek.


VX, a laptopokhoz szánt kistestvér
A hivatalos eredményt elsőre nem sikerült reprodukálnunk, a görgő megállt 3200 Excel-sornál, de akkor kiderült, hogy elfelejtettük kiszabadítani a szellemet a palackból. A varázsgomb megnyomásával a kerék egyből kipörögte magából a 22 384-et, ami kétszerese a gyári adatoknak, igaz, a kerék is kétszer annyit pörgött, az ígért 7 helyett a stopper szerint pontosan 14 másodpercet. Ehhez persze csalni kell: az igazi profi bal kézzel letámasztja az egeret, és jobb mutatóujjal lendületet véve támad.

Ezzel a módszerrel és a varázsgomb rendeltetésszerű használatával a Wordben is új dimenziók nyíltak meg: egy átlagos gördítés 481 oldalt tolt a tesztdokumentumon, a rekord viszont 816 oldal lett - egyetlen görgetéssel. Ennél jobb nem jöhet.

Marad az a mellékes kérdés, hogy miért akarna valaki egyszerre 816 oldalt görgetni egy Word-dokumentumban úgy, hogy fogalma sincs, hol áll meg végül a lendkerék. De aki ezt a kérdést felteszi, az biztos a rulettasztal mellé sem állna oda a kaszinóban. Az ilyenek szokták a falhoz csapdosni az egeret, ha nem sikerül a rocket jump. Az ilyeneknek nem való lendkerekes precíziós lézer. Az ilyenek vegyenek maguknak ötszázért egeret a kínai piacon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!