Emőke
-4 °C
9 °C

Emailt olvas az egér

2005.09.22. 12:03
Tényleg mellékes szereplő az informatikában egy egeres-billentyűzetes cég? Vajon miért kell lcd a billentyűzetre, és mit keres a távirányító a számítógép mellett? A Logitech mindenre tud választ.

Mindenki a világuralomra törő Google sikerével van elfoglalva, pedig van egy számítógépes perifériákkal foglalkozó cég, amely hét éve folyamatosan kétszámjegyű növekedést produkál, és ez igen ritka a technológiai szektorban. Bár az ember azt gondolná, hogy egy egeres-billentyűzetes cég parányi, a Logitechre ez egyáltalán nem igaz: a társaság a 2005-ös pénzügyi évben 117 millió termék értékesítésével 1,5 milliárd dolláros bevételt és 172 millió dolláros nyereséget ért el, ami a tavalyinál 18 százalékkal több. Idén százharmincöt terméket dobott piacra a Logitech, és nem mindegyikhez kell számítógép: van köztük kiegészítő Ipod zenelejátszóhoz, Xbox és Playstation játékkonzolhoz is.

Levelet kaptam lájf

A hamarosan megjelenő újdonságokat a héten mutatta be a cég, de hamar kiderült, hogy hiába dolgozik ötszázötven fejlesztőmérnök a Logitech csapatában, így is sikerült gyarapítaniuk az értelmetlen kütyük sorát. Ezek közé tartozik például az MX610 drótnélküli egér, amely villogással jelzi az emailek és más üzenetek érkezését. Okfejtésük szerint így kevesebb ikonnak kell a képernyőn villognia, arra persze nem gondoltak, hogy a fejlesztésüknek köszönhetően már nemcsak a monitort, hanem az egeret is folyton figyelnünk kell.


Kattintson a képre!

Hasonló elképzelések mentén hozták létre a drótnélküli MX 5000 Laser billentyűzetet is, amelyen egy lcd-kijelzőn jelennek meg ugyanezek az információk részletesebben, illetve megtudhatjuk, hogy melyik rádiócsatorna vagy zenei album szól a lejátszóban, ha éppenséggel elfelejtettük volna, hogy mit állítottunk be. Az MX 5000 egyetlen élvezhető újdonsága a dörzsölős hangerőállító. Egyedül talán a játékosoknak szánt G15 billentyűzeten lehet életbevágóan fontos az lcd, ugyanis roppant hasznos információkat mutat majd: életerőt, lőszertartalékot, sebességet.

Távszórakoztatás

A hasznosnak tűnő termékek között is különösen figyelemfelkeltő a Logitech Harmony 895 univerzális távirányító, amely 2500 gyártó nyolcvanezer termékét tudja irányítani, még légkondikat és biztonsági rendszereket is, de az irányára sajnos nyolcvanezer forint. Szerényebb változata - a Harmony 525 - ugyan nem olyan dizájnos, de ez is mindent kezel és csak húszezerbe kerül majd.

A Logitech fejlesztőmérnökeinek még egy kis viccelődésre is volt idejük, készítettek ugyanis egy kiegészítő szoftvert a webkameráikhoz, amely a felhasználó arcképét animált figurára cseréli, és ez ugyanúgy bólogat meg tátog, mint a kamera előtt ülő felhasználó. A Video Effects nevű szoftver együttműködik az MSN, az AOL és a Yahoo csevegőszoftvereivel is.