Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Német-japán tenyérbemászó

2002.09.04. 08:30
Ha Ön netán egy szuperelfoglalt és papírfóbiás főmenedzser, akinek mindenképpen marokszámítógépre van szüksége, akkor nem kizárt, hogy Önt érdekli a Pocket Loox, amelyet mi pont ezért sós kútba tettünk, majd onnan is kivettünk.
Amikor a Fujitsu és a Siemens egymás kebelére olvadtak 1999 júniusában, valószínűleg az volt az elképzelésük, hogy két, keményen evező, de közepes csapatból csinálnak egy jót. Számításuk bevált, hiszen vannak emberek, akiknek erős fantomfájdalmakat okoznak a német cuccok, és vannak, akiknek anyagcsereproblémákat okoz, ha japán eredetű termék van a közelükben - a Fujitsu Siemens ez is, az is, és közben igazán egyik sem.

A Loox család notebook ága az elmúlt években aratni volt, és nagy mennyiségű babérra tett szert a különböző szakvásárokon. Tesztünk tárgya azonban a tenyéren ülő kistesó, a Pocket Loox, amely színes kijelzője és mobilinternetes képességei miatt kifejezetten az izmos gépecskék közé tartozik a maga mezőnyében.

Kontaktolás, állva gépelés

Figyel
Egy hordozható digitális asszisztensnek nevéből következően kezelnie kell az ügyintézéssel együtt járó információkat - a Microsoft Pocket PC 2002 oprendszer minden probléma nélkül repült a kalendáriumozással, kontaktlistával, táblázatkezeléssel járó feladatok felett. A repülést egy 400 MHz-es Intel processzor tolóereje teszi lehetővé, amelynek leglátványosabb mutatványa, hogy pont olyan gyorsan fordítja karakterre a kézírást, amilyen gyorsan az ember a kijelző erre fenntartott apró területére írni képes.

A szuperelfoglalt és papírfóbiás főmenedzser ráadásul munkából hazafelé lötyögve előre feltöltött kedvenc zenéjével nyugtathatja felhorzsolt idegeit a Media Player segítségével. Az Index Naiv Hardvertesztelő Szakkommandóját különös örömmel töltötte el, hogy az új Pocket Explorerben amúgy minimális mennyiségű gombok között fő helyen található a képek letöltésének kikapcsolása - ez bizony a kért oldaltól függően drámaian gyorsíthatja az internetezést. Összegzés: a Loox 600 mindent tud, ami elvárható, de a többit is kuncogva elvégzi.

Kézírás visszatér
Tárgy, mint tárgy

A Loox külalakilag simulékony karakterű: nem túl feltűnő, de nem is az a fajta eszköz, amely jelentéktelenséggel álcázza igénytelenségét. Leginkább az jellemző rá, hogy a júzer pár óra használat után úgy érzi, hogy mindig is volt neki Loox 600-asa.

A PDA oldalain a rokonszenves dizájnerek vájatokat képeztek ki, amelyekre jól rá lehet szorítani hüvelyk- és mutatóujjal a hi-tech biztonságos kézben tartása érdekében. A tárgy maga egyébként kifejezetten könnyű, de ennek ellenére panasz nélkül viselte a tömött hátizsákban utaztatást a vidéki tesztroadshow során.

Mit rejt a dobozka?

Fujitsu Siemens Pocket LOOX 600
Processzor: Intel PXA 250, 400 MHz
Kijelző: 240 x 320 pixeles, 65536 színű TFT
Memória: 32 MB ROM, 64 MB RAM
Súly: 175 g
Dugaljak, portok: fülhallgató, headset, IrDa, USB, RS232, Bluetooth, SD/MM-kártya-csatoló, Flash-kártya-csatoló, pótakku, illetve GPRS-modul-csatoló, beépített hangszóró és mikrofon
Listaár: 160,000. - Ft
A kéziszámítógéphez járó szomszédos szerelvények sajnos okoztak pár csalódást. USB-re szorulni nem kellemes dolog, mert a mellékelt kábel rövidre sikerült (a kevésbé szerecsések így vagy új kábelt vesznek, vagy ha nem lusták, átrendezik munkaasztalukat). A kikötőidomon sajnos nincs a toll elhelyezésére szolgáló mechanizmus - ez vészesen növeli annak esélyét, hogy a kattintásra és írásra szolgáló vézna csövecske örökre elvész egy rágópapír alatt.

A kedves vásárlók szerencsére póttollhoz juthatnak a Loox 600 dobozában. Találnak továbbá két kábelt az akkutöltőhöz: egyet a hazai fali csatlakozókhoz és egyet nyugati dugaljakhoz - az pedig elég jó, ha van. Az igéret szerint a későbbiekben lesz magyar szoftver az eszközhöz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!