Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Olcsóbb lesz a PS3

2006.09.22. 15:29
Még meg sem jelent, máris olcsóbb: a Sony csökkentette a fapados PS3 árát. A japán cég minden jel szerint kénytelen volt felismerni, hogy a 250 dolláros Wii és 255 dolláros Xbox 360 mellett nehezen rúghat labdába az 500 dolláros PlayStation.

Még közel két hónap van hátra a konzol premierjéig, a Sony mégis úgy döntött, hogy csökkenti a PlayStation 3 árát, írta a Prohardver. Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke a héten zajló Tokyo Game Show-n jelentette be, hogy a játékgép alapváltozatának árát japánban 49 980 jenre, azaz nagyjából 430 dollárra mérséklik. Az új PlayStation még így is lényegesen drágább lesz, mint az Xbox 360 Core System, mely átszámítva nagyjából 255 dolláros áron kerül a japán üzletekbe november másodikán. A Sony mindettől függetlenül erős forgalomra számíthat majd, Japánban ugyanis gyakorlatilag senkinek nem kell az Xbox.

Csak Japánban

A Bloomberg beszámolója szerint az árcsökkentés az amerikai és európai piacot nem érinti, így prémium modell ára a tengerentúlon marad 599 dollár, az olcsóbb, 20 gigabájtos merevlemezzel szerelt „core” változat pedig 499 dollárba kerül majd (Európában ugyanennyi euróba). A híradás szerint Kutaragi nem tért ki rá, hogy a nagyobb merevlemezzel, kártyaolvasóval és vezeték nélküli kommunikációval felszerelt nagyobb változat ára mérséklődhet-e, de említést tett arról, hogy a korábbi tervekkel ellentétben az alapmodell is kap majd hdmi-kimenetet.

A héten a Microsoft bejelentette, hogy az Xbox 360-hoz november 17-én jelenik meg a nyáron leleplezett hd-dvd-olvasó, valamint hogy egy későbbi szoftverfrissítés után mindegyik Xbox 360 megbirkózik majd a 1080p-s felbontással. A külső hd-olvasó Japánban 19 800 jenbe (körülbelül 170 dollár) kerül majd, a tengerentúlon várhatóan ennél többet kell majd fizetni érte.

Veszteséggel

A Sonynak az árcsökkentés után még nagyobb veszteséggel kell számolnia. Amikor még úgy volt, hogy 70 dollárral többe, 500 dollárba kerül az alapverzió, akkor is több száz dolláros veszteséggel kellett számolni konzolonként, a kiadásokat a játékok után befolyó licencdíjakból fedezéi a gyártó. Az Xbox 360 is sok pénzbe kerül a Microsoftnak, igaz, az eddig legyártott közel tízmillió konzol után a redmondi cég úgy tud árat csökkenteni, hogy közben a játékokból már egy éve ömlik a pénz, ráadásul a nagy darabszám eleve olcsóbb gyártást tesz lehetővé. Ennek ellenére biztos, hogy az Xbox hardverként továbbra is veszteséges.

A Nintendo kimarad ebből a csatából, 250 dollárért dobja piacra a Wii-t, viszont már az első eladott gépen keres a társaság. Reginald Fils-Aime, a Nintendo amerikai részlegének vezetője korábban elmondta, hogy a cég nem tud, és nem is akar veszteségesen termelni, hiszen a Sonyval és a Microsofttal ellentétben a konzolgyártónak nincs más bevételi forrása, hogy szponzorálni tudja a kiadásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!