Emőke
-4 °C
9 °C

Laptopboom Európában

2003.11.19. 09:42
Jelentősen megugrott a laptopok iránti kereslet a nyugat-európai országokban. A harmadik negyedévben 3,1 millió darab kelt el belőlük, ami 53 százalékkal több a 2002-es év azonos időszakának adatánál - idézi az International Data Corporation (IDC) it-piackutató számait a Business Week. Ezzel az európai fogyasztók lefőzték egyesült államokbeli társaikat, minthogy ott "csak" 31 százalékos növekedést regisztráltak a vizsgált periódusban.
A hordozható gépek sikere nyomán az öreg kontinens vált a világ asztaligép-piacának (PC- és laptopeladások együtt) leggyorsabban bővülő régiójává. A növekedés üteme 20 százalék volt 2003 harmadik negyedévében. A szállítók közül a piaci részesedések alapján negyedik tajvani Acer 55,5 százalékkal növelte eladásait, a második Dell 29, az első HP 17,6 százalékos keresletbővülésről számolt be.

A három éve nem tapasztalt fellendülés legfőbb mozgatója a notebookok árának drasztikus csökkenése. Nemrég még luxuscikknek számítottak a minimum 2000 dolláros hordozható gépek, míg az utóbbi időben sok gép 1500 alatt kapható, és nem ritka az ezer dollárnál is olcsóbb laptop. A Gartner Group piackutató felmérései szerint azok fele, akik a harmadik negyedévben hordozható komputert vettek, életében először jutott hozzá ilyen eszközhöz. Az olyan országokban, amelyekben viszonylag kevéssé elterjedtek a PC-k - például Spanyolországban -, a fogyasztók átugorhatják a bútorként is funkcionáló berendezések szakaszát, és egyből a notebookokkal kezdhetik háztartásuk komputerizálását.

Az új mánia segíthet Európának abban, hogy ledolgozza hátrányát az USA-val szemben a számítástechnikai eszközök használatában. A hagyományos asztali gépek itt még mindig csak a háztartások 21 százalékában találhatók meg, míg ott 60 százalékukban. A HP előrejelzése szerint a magánfogyasztóknak készült notebookok értékesítése két éven belül lekörözheti a PC-két.

A gépgyártók bánatára az alacsony árak felzabálják a pénzügyi haszon egy részét. Az IDC szerint a laptopárak átlag negyedével estek a harmadik negyedévben 2002 azonos periódusához képest, ami elviszi az eladott darabszám növekedéséből származó forgalomtöbblet közel felét. A profit is megszenvedi az árcsökkenést, s csak azért nem nagyobb mértékben, mert a hordozható gépeket nagyobb haszonkulccsal árulják hagyományos társaiknál.

Bár vannak jelei annak, hogy az alkatrész-beszállítók a felfutó kereslet nyomán többet akarnak kérni a részegységekért, mint korábban, kevéssé valószínű, hogy ez a végtermékárak növekedéséhez vezet. Az évek óta tartó it-piaci mélyrepülésben kiéhezett berendezésgyártók ugyanis annyira szomjúhozzák a karácsonyt is magában foglaló negyedik negyedéves értékesítési csúcsokat, hogy bizonyára lenyelik az így jelentkező pluszköltségeket.