Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Linux fut az Airbus A380 jumbón

2007.08.28. 14:10
Számítógépet és lcd-kijelzőket épít az A380 óriásgépek üléseibe a Singapore Airlines, így menet közben is lehet majd szöveget szerkeszteni. Red Hat Linux fut a gépen.

Európában a légitársaságok általában rettenetes szendviccsel, csokiszelettel és a borral próbálják lenyűgözni a turistaosztály utazóközönségét, a Singapore Airlines azonban ennél valamivel többet ad, nehogy az emberek véletlenül egy riválisát válasszák. A szolgáltatások középpontjában egy KrisWorld nevű szórakoztatóközpont áll, amellyel mozifilmeket, tévéműsorokat, játékokat és zenét játszhatnak le az utasok.

Az Airbus A380 jumbón és a Boeing 787 Dreamlineren azonban még ennél is többet kapnak majd. A KrisWorld legújabb verziójának a központja egy terabájtos Linux-szerver lesz, amely össze lesz kötve az ülésekben lévő számítógépekkel. Ezekben a gépekben negyven gigabájtos merevlemez, tehát a megtekinteni kívánt tartalmat le tudják menteni, így a hálózat kevésbé terhelődik. A szerveren száz mozifilmet, százötven tévéműsort, hétszáz zenei cédét, huszonkét rádióállomást és hatvanöt játékot tárolnak.

Természetesen sima számítógépként is használható a KrisWorld, a StarOffice programcsomaggal (ami ugyanolyan, mint az ingyenes OpenOffice) szöveget, táblázatot és bemutatót lehet szerkeszteni, usb-memóriakulcsot lehet rákötni, sőt usb-s egeret és billentyűzetet is. Aki pedig nem hordozható billentyűzettel utazik, vehet magának egyet a repülőgépen.

A Singapore Airlines első osztályán 23 colos kijelzők lesznek, a business class utasai szokványos 15,4 colos kijelzőt kapnak, a turistaosztályon utazóknak viszont be kell érniük 10,6 collal. Szerencsére az utóbbiaknál közelebb vannak egymáshoz az ülések, tehát nem guvad majd ki a szemük mozizás közben.