Safarira indul az Apple

2003.01.09. 07:42
Az Apple Computer elnöke, Steve Jobs a San Francisco-i MacWorld 2003 kiállítás keddi megnyitóján új termékek hosszú sorát mutatta be a noteszgépektől a digitális video alkalmazásokig. A "valaha létrehozott legjobb browser", a Macintosra kifejlesztett Safari 40 százalékkal gyorsabb, mint az IE.
Két órán keresztül tartó megnyitó beszédében az Apple első embere a két új PowerBook, és a Macintosokra kifejlesztett Safari böngészőprogram előnyeit ecsetelte, illetve az új fejlesztésű audio-, fotó- és videoszerkesztő programokat mutatta be. Steve Jobs bejelentette, hogy az Apple 2003-ban a noteszgépek értékesítésének bővítésére fókuszál.

A Titanium PowerBook két új változata közül az egyik 17 collos, a másik 12 collos LCD kijelzőt kap. Mindkét típus egy hüvelyk (2,54 cm) vastag, és a gyártásban maradó korábbi modellel szemben a külső burkolat anyaga nem titán, hanem keményített alumínium.

Az új PowerBookok alapfelszerelése a Bluetooth chip, és a vezeték nélküli internetes hozzáférés. Az utóbbihoz a 802.11g szabványt, a széles körben elfogadott 802.11b gyorsabb változatát használják. A merevlemez gumiágyazású magnéziumkeretben nyugszik. A legnagyobb és a legkisebb kijelzőjű Apple noteszgép 3300 illetve 1800 dollárba kerül.

Az Apple január 25-től kínálja az iLife szoftvercsomagot, benne az iMovie, iPhoto, iTune és iDVD alkalmazásokkal. Steve Jobs reményei szerint az iLife ugyanúgy fellendíti a digitális tartalmak szerkesztését, mint ahogy a Microsoft Office javította az irodai munka hatékonyságát.

Hasít a Safari

Az Apple főnöke szintén bemutatta a cég Safari nevet viselő saját webböngészőjét. "A Macintoshon a Safari a leggyorsabb", jelentette ki Jobs magabiztosan. A hivatalos adatok szerint a szoftver az Apple számítógépeinek jelenlegi alapértelmezett böngészőjét, az Internet Explorert 40 százalékkal körözi le.

A Steve Jobs véleménye szerint "valaha létrehozott legjobb browser" minimális igénye a Mac OS X operációs rendszer 10.2-es verziója. A kifejlesztés során az Apple számára a sebesség mellett az egyszerű kezelhetőség volt a legfontosabb, mondta Jobs.

Továbbadták az újításokat

A Safari a weboldalak értelmezéséhez a Linux világából származó KHTML-t használja. Erre épül Konqueror, a KDE grafikus Linux kezelőfelület beépített böngészője is. Jobs elmondása szerint az Apple a kód mintegy felén jelentős javításokat végzett. A módosítások dokumentációját eljuttatták a nyílt forráskódú Konqueror fejlesztői közösségének. "Néhány embernek problémái vannak az Open Source gondolattal, mi viszont nagyszerűnek találjuk" - szurkálta meg a Microsoftot Steve Jobs.

Az Apple böngésző integrál néhány saját funkciót, például a Google keresést, illetve a felugró (pop-up) ablakok opcionális blokkolását. Az új fejlesztésű SnapBack a navigációt könnyíti meg, amikor a felhasználó linkek hosszú során verekszi át magát. Az új funkció a Google keresési eredményekhez, vagy az utolsó kézzel bevitt URL oldalára visz vissza.  • Tippek
  • Babaváró hitel