Paszkál
10 °C
15 °C

Tömegpánikot okozott az olcsó laptop Amerikában

2005.08.18. 15:45
Iskolák által levetett, négyéves Apple noteszgépek miatt taposta egymást több ezer tengerentúli vásárló. A mintegy ezer gép kiárusítását szervező üzlet előtt a kapu nyitásáig mindenki türelemmel várt, aztán kitört a káosz.
Tömegpánikhoz és több személy sérüléséhez vezetett az Egyesült Államokban, amikor egy áruház mintegy ezer noteszgép 50 dolláros kiárusításába kezdett.

Egymást taposta a több ezer ember, hogy szerezzen magának a töredék áron vesztegetett elektronikai termékből. Mint kiderült, a gépeket azért szórták el ilyen olcsón, mert a teljes megye (Henrico County) Apple gépekről Dellre vált.

A Virginia állambeli Richmond International Raceway közelében szervezték a kiárusítást, és itt gyülekezett a több mint 5 ezer reménybeli vásárló. A gépeket a kerület iskoláinak megbízásából árusították. Az iBook bolti ára annak idején, kiviteltől függően 999 és 1299 dollár között volt.

Egymást ütlegelték

Eredetileg reggel 9-kor nyitott volna az üzlet, de a szervezők az egy kilométernél is hosszabb sor láttán már hétkor megkísérelték beengedni az embereket. Amikor viszont megnyitották a kapukat, az addig békésen várakozó tömeg megvadult, kitört a káosz. Az emberek ordítottak, egymást a földre lökték. Néhányan a magukkal hozott összecsukható székekkel verekedtek, összetört egy babakocsi, egy férfi pedig autóval próbált áthatolni a tömegen.

A várakozók közül néhányan a helyszínen töltötték az éjszakát, csak hogy biztosan jusson nekik a számítógépekból. Ez volt maga a teljes káosz, idézte az APA a 19 éves Latoya Jones szavait. Míg a lány csak az egyik papucsát hagyta el a tumultusban, a rendőrség 17 sebesültről tud. Letartóztatásra nem került sor.