Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fénykardozzon félmilliós laptoppal!

2007.02.20. 10:29
Mit lehet csinálni egy Macintosh laptoppal, amire a pécék nem alkalmasak? Ha most a videóvágásra vagy a rendelésre gondol, nagyot téved: az Apple hordozható gépeit az különbözteti meg a konkurenciától, hogy lehet velük fénykardozni, mint a Csillagok háborújában. Itt a bizonyíték.

Az Apple jó ideje felszereli hordozható gépeit mozgásérzékelővel. Ha hirtelen helyzetváltozást észlel, a sudden motion sensor (sms) elmozdítja a merevlemez olvasófejeit magától a lemeztől, így védi meg az hardvert és az adatokat az esetleges sérüléstől. Aztán ha nyugalmi állapotba került a laptop, a fej visszatér eredeti helyzetébe. Az érzékelő először 2005-ben jelent meg a PowerBookokban, és mostanra az összes hordozható Apple-gépben, így a MacBookokban és a MacBook Prókban is benne van.

Luke, I am your father

Ez eddig nem újdonság, az IBM már 2003-tól hasonló technikát épített a ThinkPadekbe, és tavalytól az Acer laptopokban is van hirtelenmozgás-detektor. A közmondásosan kreatív, nyughatatlan Macintosh-közösség azonban nem elégedett meg az sms-szel, addig bütykölt, amíg előállt a MacSaber szoftverrel: az alkalmazás , amely már az 1.1-es verziónál tart, a Csillagok háborújából ismert fénykard-hanghatásokat rendeli az érzékelő által felismert hirtelen mozgáshoz.

A MacSaber gyakorlati haszna kettős: egyrészt ha a tulajdonos leejti félmilliós laptopját, az sci-fibe illő hanghatások közepette zuhan a földre és esik darabokra, másrészt kitűnő fénykardpárbajokat lehet vele vívni bármely Macintosh-társtulajdonossal.

Ha kipróbálná, íme a recept. Kellékek: egy darab Apple gyártmányú MacBook (380 000 forint), és egy darab szintén Apple gyártmányú PowerBook (újonnan 1800, most 800-1000 amerikai dollár); beépített mozgásérzékelő (sudden motion sensor, sms); MacSaber 1.1 (letölthető zipben).

Luke Skywalker szerepében Dr. Orosz, a Totalcar munkatársa, aki fellépés előtt hosszasan tanulmányozta az ifjú Luke Skywalker frizuráját; aki harc közben kissé stílusidegen, mégis meggyőző, a Matrix Neójára emlékeztető testcseleket is bevetett, és akinek csaknem sikerült egy parádriposzttal mindkét laptopot ripityára törnie. Darth Vadert, a sötét, de nyugodt erőt Fodor Márton alakítja a blog.hu-tól. Jó szórakozást!