Fénykardozzon félmilliós laptoppal!

2007.02.20. 10:29
Mit lehet csinálni egy Macintosh laptoppal, amire a pécék nem alkalmasak? Ha most a videóvágásra vagy a rendelésre gondol, nagyot téved: az Apple hordozható gépeit az különbözteti meg a konkurenciától, hogy lehet velük fénykardozni, mint a Csillagok háborújában. Itt a bizonyíték.

Az Apple jó ideje felszereli hordozható gépeit mozgásérzékelővel. Ha hirtelen helyzetváltozást észlel, a sudden motion sensor (sms) elmozdítja a merevlemez olvasófejeit magától a lemeztől, így védi meg az hardvert és az adatokat az esetleges sérüléstől. Aztán ha nyugalmi állapotba került a laptop, a fej visszatér eredeti helyzetébe. Az érzékelő először 2005-ben jelent meg a PowerBookokban, és mostanra az összes hordozható Apple-gépben, így a MacBookokban és a MacBook Prókban is benne van.

Luke, I am your father

Ez eddig nem újdonság, az IBM már 2003-tól hasonló technikát épített a ThinkPadekbe, és tavalytól az Acer laptopokban is van hirtelenmozgás-detektor. A közmondásosan kreatív, nyughatatlan Macintosh-közösség azonban nem elégedett meg az sms-szel, addig bütykölt, amíg előállt a MacSaber szoftverrel: az alkalmazás , amely már az 1.1-es verziónál tart, a Csillagok háborújából ismert fénykard-hanghatásokat rendeli az érzékelő által felismert hirtelen mozgáshoz.

A MacSaber gyakorlati haszna kettős: egyrészt ha a tulajdonos leejti félmilliós laptopját, az sci-fibe illő hanghatások közepette zuhan a földre és esik darabokra, másrészt kitűnő fénykardpárbajokat lehet vele vívni bármely Macintosh-társtulajdonossal.

Ha kipróbálná, íme a recept. Kellékek: egy darab Apple gyártmányú MacBook (380 000 forint), és egy darab szintén Apple gyártmányú PowerBook (újonnan 1800, most 800-1000 amerikai dollár); beépített mozgásérzékelő (sudden motion sensor, sms); MacSaber 1.1 (letölthető zipben).

Luke Skywalker szerepében Dr. Orosz, a Totalcar munkatársa, aki fellépés előtt hosszasan tanulmányozta az ifjú Luke Skywalker frizuráját; aki harc közben kissé stílusidegen, mégis meggyőző, a Matrix Neójára emlékeztető testcseleket is bevetett, és akinek csaknem sikerült egy parádriposzttal mindkét laptopot ripityára törnie. Darth Vadert, a sötét, de nyugodt erőt Fodor Márton alakítja a blog.hu-tól. Jó szórakozást!  • Hírek
  • Hírek