Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

MacWorld: Permanens forradalom

2001.01.11. 16:09
Steve Jobs a tőle megszokott PR-optimista, energetikus stílusban öntötte híveibe a lelket a San Franciscó-i Macworld Expón, ahol bemutatta a minden eddiginél gyorsabb, laposabb és jobban várt gépeit, noteszgépeit és operációs rendszerét.
A 2000. év problémái sajátos formában sújtották az Apple-t, hiszen a piac általános lassulása mellett meg saját akadozó hardver- és szoftverfejlesztéseivel meg kellett küzdenie - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója a Macworld Expo nyitóbeszédében. Ezért arra gondoltak a cégnél, hogy 2001-ben odacsapnak korrektül.

A fő csapásirányt egyelőre kirobbanó újítások nélkül, a meglévő technológiák általános feljavítása jellemzi. A gyorsuló processzorok mellé ultravékony noteszgépek és CD-újraírók kerültek a vitrinekbe, a jövő zálogaként aposztrofált Mac OS X operációs rendszer pedig kapott egy márciusi megjelenési határidőt.

Nem az órajel a fontos

Az új Power Mac
Az új Power Mac gépek processzorsebessége 466-tól egész 733MHz-ig felkúszik. Jobs összesen négy modellt mutatott be: a 466 és 533 MHz-es gépek 128MB memóriával 1699 és 2199 dolláros áron már kaphatók, amelyeket a 667 és 733 MHz-es változatok követnek hamarosan 256MB memóriával 2799 és 3499 dollárért februárban.

Mindegyik géphez alaptartozékként adják a CD-újraírót, míg a csúcsmodell egy SuperDrive fantázianevű CD/DVD-írót is tartalmaz. Ezekhez szoftvert is adnak rendesen, az iTunes egy CD-rippelő, -író, -menedzserlő és médialejátszó dolog, míg az iDVD értelemszerűen saját DVD-k készítésére szolgál.

A leggyengébb gépet leszámítva a korábban betonbiztos partnerként kezelt ATI helyett a mostanában mindenvivő Nvidia adja a 4x-es AGP-s grafikus vezérlőt. Az új Power Mac-ek 133 MHz-es rendszerbusszal és memóriával vannak felszerelve, köszönhetően a Motorola Power PC 7450 processzorának.

A hagyományosan pulcsis-farmerosan laza Jobs egy rögtönzött hardverteszttel igyekezett alátámasztani a 733MHz-es csúcsgép jogosultságát a piacvezető célhardver címére. Az ötezeres tömeg hangos jókedvvel és kereplőkkel adott hangot elégedettségének, amikor az Apple G4-es 12 másodperccel gyorsabban számolt ki egy összetett 3D-s grafikát, mint az 1,5GHz-es Pentium 4.

PowerBook G4
Az Apple felújította a PowerBook G4-es noteszgépeit is. Az új 15 inches kijelzőjű széria mindössze 2,5 centiméter vastag és 2,2 kilogrammot nyom, persze egyesével. Az új PowerBookok papíron ötórás üzemidővel, 400 és 500MHz-es processzorral, 120-256MB memóriával, valamint 10-20GB-os merevlemezzel dolgoznak 2599 és 3499 dollárért.

OS X-akták

$129
Jobs bejelentette, hogy a régóta várt Mac OS X operációs rendszer csak március végén lesz megvásárolható 129 dollárért, új konfigurációkban alapértelmezett oprendszer pedig júliustól lesz.

Szoftver nélkül félkarú óriás lenne az oprendszer, ezért a Microsoft ígéretett tett, hogy őszre elkészül az Office irodai szoftvercsomag Mac OS X-re optimalizált változatával. Elemzők szerint ez a dátum 2002 tavaszáig simán kitolódhat, mivel a szoftvegyár még csak októberben kezdte el leszállítani a tavaly nyáron bemutatott Mac Office 2001-eket.

Az új oprendszert eredetileg tavaly szerette volna piacra dobni az Apple, félmegoldásként szeptemberben nyilvános bétatesztverziókat kezdett árulni. Akkor még reálisnak tűnt, hogy januártól már az új rendszeren pörögjenek az új PowerMacek.