Márk
13 °C
28 °C

Világszerte zuhanó memóriaárak

2001.07.31. 17:42
Az utóbbi egy év során több mint nyolcvan százalékkal zuhantak az amerikai memóriaárak. A Crucial nevű cég tavaly nyáron 140 dollárért árulta a 128 MB-os SDRAM modulokat weboldalán: ugyanez idén mindössze 28 dollárba kerül. A 256 MB-os modulok ára 314-ről 47 dollárra zuhant, ami 85 százalékos csökkenést jelent. Itthon is hasonló a helyzet: míg tavaly decemberben nettó 12 ezer forint volt egy 64 MB-os memóriamodul ára, most ugyanez a modul mindössze nettó háromezer forintba kerül.
Az amerikai trendek itthon is érvényesültek, tavaly augusztusban hirtelen másfélszeresére ugrottak a memóriaárak, majd decemberre tértek vissza az eredeti szintre, azóta pedig folyamatosan csökken az áruk, mondta el Romhányi Sándor, a Senorg logisztikai vezetője. Mint mondta, a memória meghatározó tényezője a számítógépek árának, hiszen minél jobb a gép, annál több memória kell bele. Az árcsökkenés így a konfigurációk árára is kihat, a gépek átlagosan 10 százalékkal olcsóbbak most, mint az év elején. Míg tavaly decemberben nettó 12 ezer forint körül volt egy 64 MB-os memóriamodul ára, most ugyanez a modul mindössze nettó háromezer forintba kerül a cégnél.

A Compaqnál harmadára esett a memória ára

A Compaq speciális beszállítók által gyártott, a cég gépcsaládjaihoz tervezett egységes SDRAM moduljainak ára az utóbbi fél évben jelentősen, mintegy harmadára esett - tudtuk meg a cégtől. A Compaq áraiban szinte hónapról-hónapra érezteti hatását ez a tendencia amellett, hogy már megjelentek a Compaq új típusú, tehát az SDRAM-nál drágább memóriákkal szerelt gépei.

Az IBM-nél nem befolyásolta a gépek árát a memóriaár-csökkenés

A memóriaárak csökkenése csak kismértékben befolyásolta az asztali IBM gépek árait, mivel a memória a teljes gép árának nem teszi ki jelentős részét - tudtuk meg az IBM Magyarországtól. Jelenleg körülbelül 60 dollárba kerül egy 64 MB-os memóriamodul, az asztali gépek ára pedig 600 dollárnál kezdődik. Az egy éve tartó memóriaárcsökkenés ezért nem eredményezett jelentős csökkenést az asztali gépek árában.

Most kell memóriát venni, mielőtt ismét felmegy az ára

Az árak zuhanását a személyi számítógépek iránti kereslet év végi csökkenésével indokolta a Crucial memóriagyártó igazgatója, Mike Bokan. A legnagyobb memóriavásárlónak számító PC-gyártók ugyanis alkalmazkodva a PC-kereslet csökkenésével kevesebb memóriát igényeltek. A memóriagyártók azonban továbbra is változatlan ütemben gyártották a modulokat, így komoly árukészlet halmozódott fel, melynek eladására a gyártók drasztikus mértékben csökkentették áraikat.

A Compaqtól kapott információk szerint az SDRAM memóriák árcsökkenésében a gyorsabb átviteli sebességet kínáló, ám drágább DDR SD-RAM (Double Data Rate) és RamBus memóriák térhódítása is szerepet játszott. Bokan szerint mindössze átmeneti jelenségről van szó, az árak hamarosan ismét emelkedni fognak. Akinek tehát van pénze memóriabővítésre, az jól teszi, ha most vásárol.

Memóriaárak (nettó)
64 MB SDRAM (133MHz)
128 MB SDRAM (133MHz)
256 MB SDRAM (133MHz)
128 MB KINGSTON RDRAM
256 MB KINGSTON RDRAM
512 MB KINGSTON RDRAM
3500 Ft
6800 Ft
13000 Ft
48000 Ft
96000 Ft
161000 Ft