Szilárda
-4 °C
3 °C

Hektikusan alakulnak a memóriaárak

2002.05.08. 09:29
A tengerentúlon tavaly november óta közel megháromszorozódtak a memóriaárak. Itthon decemberben volt egy hirtelen megugrás, de az utóbbi időben kéthetente ismét 5 százalékkal csökken a fogyasztói ár. A hazai memóriaárakat nem érintette az informatikai eszközök vámjának csökkenése, hiszen nem tartoznak a kedvezményezett termékek körébe.
Magyarországon 2001. decemberében rövid idő alatt megduplázódtak a memóriaegységek árai. Ez a szint márciusig maradt, április óta pedig kéthetente 5 százalékkal esnek az árak - mondta el az Index kérdésére Horváth Attila, a Macropolis Computer szerviztechnikusa.

Tavaly nevetségesen olcsó volt

Tavaly még előfordult olyan helyzet, hogy a gyártók a termelői árnál is olcsóbban adták a memóriát, hogy le tudják építeni a raktárkészleteket. Ekkor nálunk is nevetségesen alacsonyak voltak az árak, például a 256 MB-os modulokat 7-8 ezer forint plusz áfáért lehetett kapni.

Nincs hatása a vámtörlésnek

Az árak most ismét csökkenőben vannak. A "begyűrűzés" néhány hét alatt történik meg, ahogy a nagykereskedőhöz, majd az üzletekbe eljutnak az alkatrészek. A hazai memóriaárakat nem érintette az informatikai eszközök vámjának csökkenése, hiszen épp úgy nem tartoznak a kedvezményezett körbe, mint a processzorok és a hangkártyák - mondta a szakértő. A vám amúgy viszonylag kis tételt jelent az árképzésben, sokkal komolyabb tényező az áfa.

A hazai vásárlókat a vásárlás során leginkább az mozgatja, melyik terméknek van hazai szervizbázisa, és mennyi garanciát vállalnak rá. Az LG például a termékeire 2 évgaranciát vállal januártól, és ezt észre lehet venni az értékesítésben.

Vannak olyan vevők, akik az üzletbe eleve úgy lépnek be, hogy tudják, mit akarnak venni, mások tanácsot kérnek, vagy az árak kedvezőbb alakulására várva elhalasztják a bevásárlást.

Amerikában triplázódik

A tengerentúlon tavaly november óta közel megháromszorozódtak a memóriaárak - írja a CNet. A vezető számítógépgyártók, köztük az Apple emelik az áraikat. Időközben a Micron Technology a világ legnagyobb beszállítójává válik, és ezt a státuszt a múlt század nyolcvanas évei óta amerikai cég nem tudta elérni.

A két jelenség sok szakértő szerint az informatikai ipar egyik legfontosabb ágazatának újjászületését jelezheti előre. Másrészt emlékeztetőül is szolgálnak, hogy a számítógépes memóriaegységek gyártása igazában nem üzlet, hanem szerencsejáték.

A gyorsan változó, sokszor előre nem látható memóriapiac sok céget felemelt, másokat pedig a háttérbe szorított. Az Intel az első sorokba került a DRAM kifejlesztésével, melyet ma jóformán valamennyi számítógépben alkalmaznak.

Betegeskedik a Hynix

A piac alakulása ugyanígy néhány nagy név bukásához is hozzájárult. A Hynix Semiconductor, korábbi nevén Hyundai Semiconductor, és a legutóbbi időkig a világ második legnagyobb memóriagyártója, most stratégiai partnereket keres, mialatt tajvani és japán gyártók üzemeket zárnak be.

A Rambus memóriaépítő cég közel került ahhoz a ponthoz, ahol minden eladott gép után 1-2 dolláros bevétel jutott neki. Ami egy 200 fős vállalattól nem is olyan rossz eredmény. Azóta a piacon más szelek fújnak, a Rambus jelentősége pedig visszaesett.

Komoly feszültségeket okoz, hogy a gyártóknak a gazdaságosság és a piacon maradást biztosító alacsony árak határán kell egyensúlyozni. Az árak azonnal mozdulnak, amint minimális rezdülés tapasztalható a kereslet terén. Ami ennél is érdekesebb, nemzetközi vállalatok szerződésben rögzített árait, melyeknek a hosszú távú stabilitást kellene garantálnia, kéthetes ritmusban tárgyalják újra.

Konjunktúra, túltermelés

A kínálati oldal megfelelő kiépítése több milliárdos kockázati tőke bevonását igényli, üzemek építésére, berendezések beszerzésére és nem utolsósorban a munkabérekre. 1995 folyamán, amikor az elemzők világszerte érzékeny memóriahiányt jeleztek előre, kilenc új memóriagyár indult be. 1996-ben tizenhat újabbat alapítottak.

Az akkori fellendülés 2000 tavaszáig nem csökkent, de akkor a számítógépek iránti kereslet általános visszaesésével a memóriapiacon túltermelés lépett fel. A gyártók igazán nem tudják csökkenteni az üzemek kihasználtságát, a termelés visszafogása a fogyasztói árak emelkedését vonná magával, de azt is garantálná, hogy a működési költségek az egekbe szöknének. A memóriagyártók ugyanígy nem tudják folyamatosan az igényekhez alakítani az alkalmazottaik számát sem.

Dell a Nyanyához fordul

A háttérben most valami mégis megmozdult. Michael Dell, a Dell Computer elnöke a legutóbbi áremeléseket néhány DRAM beszállító "kartellszerű viselkedésének" minősítette. Válaszul cége felvette a kapcsolatokat a Nanya-val, egy kis tajvani gyártóval.

Az amerikai Micron cégfelvásárlásai is beérnek hamarosan. A memóriagyártó cég decemberben vásárolta meg a Toshiba DRAM részlegét. Nemrégiben megszakadtak a tárgyalások a Hynix átvételéről, sőt a Micron dömpingvádakkal illette meggyengült vetélytársát. Ha ez nem csak a tárgyalási taktika része, a Hynix teljesen sarokba szorulhat, és a Micron rendkívül alacsony áron szerezheti meg.

Jönnek a kínaiak

Ha sikeresen integrálja a Toshiba-üzemeket és a Hynix működése is azt ellenőrzése alá kerül, a Micron vitathatatlanul piacvezető pozícióba kerül. Költséghatékony gyártási technológiájával a vállalat így a PC-üzlet 4-5 legnagyobb beszállítója közé emelkedhet. Időközben Kína ugyancsak jelezte érdeklődését a félvezetőgyártásba való bekapcsolódás iránt. A gyártók félelmei szerint ez a lépés újabb árzuhanást okozhat.

A memóriaegységek legutóbbi áremelkedése amiatt következett be, mert a gyártók egyre több memóriát tettek az új gépeikbe. Azóta ez a folyamat megint megfordult, a gyártók alapban kevesebb memóriát használnak. Bár szakértők a gépek használhatóságát féltik a gyengébb felszereltség miatt, hiszen az alapban telepített Windows XP közismerten eszi a memóriát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!