Jolán
2 °C
4 °C

Tízszeresére nőhet a merevlemezek kapacitása

2007.05.21. 10:40
Hosszú fejlődési út előtt állnak a merevlemezes zenelejátszók, ha a Fujitsu és a Toshiba nemrég bejelentett technológiai újításai nem csak papíron megvalósíthatók.

Sokszor bejelentették már, hogy nem lehet tovább bővíteni a merevlemezek kapacitását, a gyártók azonban mindig félresöpörték az útjukból a huhogókat. Most a Fujitsu és a Toshiba gondoskodott arról, hogy a következő néhány évben még véletlenül se jusson eszébe senkinek hülyeségekkel riogatni a felhasználókat. A Fujitsu ötszáz százalékos, a Toshiba ezerszázalékos növekedést ígér.

Csodakristály, nanomágnes

A Fujitsu egy kristályos magnéziumoxidra épülő függőleges adatrögzítési technológiát fejlesztett ki, amellyel nagyon kicsiny mágneses üregek is észlelhetők. Magyarán adott területre több adatot lehet bezsúfolni, mint a jelenlegi technológiákkal, írta az Engadget kütyüblog.

A Fujitsu néhány hónappal ezelőtt négyzethüvelykenként egy terabájtos adatsűrűséget ígért, most már azonban csak 500-800 gigabájt per négyzethüvelykes adatsűrűséget tart reálisnak, ami viszont még mindig körülbelül ötszáz százalékos növekedést jelent. A gyártó szerint néhány év alatt elkészül a technológia.

A Toshiba tízszeres növekedést ígér. A japán elektronikai cég a Tohoku egyetemmel karöltve fejlesztette ki a Nanocontact Magnetic Resistance, azaz NC-MR néven emlegetett technológiát, melynek segítségével jelentősen csökkenteni lehet az olvasófejek méretét, miközben nem lassul azok működése.

Nagy felbontású orr

Könnyen elképzelhető, hogy mire a Fujitsu és a Toshiba technológiái átkerülnek a tervezőasztalról a gyárak futószalagjaira, addigra világszerte elterjednek a nagy felbontású, több tíz gigabájtos mozifilmek, és az óriási merevlemezeken darabszámra ugyanannyi film majd el, mint most a kisebb méretű felbontásúakból. Viszont a részletgazdag több millió pixeles plazmatévén jól látjuk majd Bruce Willis orrából kilógó szőrszálakat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?