Huba
17 °C
33 °C

Tízszeresére nőhet a merevlemezek kapacitása

2007.05.21. 10:40
Hosszú fejlődési út előtt állnak a merevlemezes zenelejátszók, ha a Fujitsu és a Toshiba nemrég bejelentett technológiai újításai nem csak papíron megvalósíthatók.

Sokszor bejelentették már, hogy nem lehet tovább bővíteni a merevlemezek kapacitását, a gyártók azonban mindig félresöpörték az útjukból a huhogókat. Most a Fujitsu és a Toshiba gondoskodott arról, hogy a következő néhány évben még véletlenül se jusson eszébe senkinek hülyeségekkel riogatni a felhasználókat. A Fujitsu ötszáz százalékos, a Toshiba ezerszázalékos növekedést ígér.

Csodakristály, nanomágnes

A Fujitsu egy kristályos magnéziumoxidra épülő függőleges adatrögzítési technológiát fejlesztett ki, amellyel nagyon kicsiny mágneses üregek is észlelhetők. Magyarán adott területre több adatot lehet bezsúfolni, mint a jelenlegi technológiákkal, írta az Engadget kütyüblog.

A Fujitsu néhány hónappal ezelőtt négyzethüvelykenként egy terabájtos adatsűrűséget ígért, most már azonban csak 500-800 gigabájt per négyzethüvelykes adatsűrűséget tart reálisnak, ami viszont még mindig körülbelül ötszáz százalékos növekedést jelent. A gyártó szerint néhány év alatt elkészül a technológia.

A Toshiba tízszeres növekedést ígér. A japán elektronikai cég a Tohoku egyetemmel karöltve fejlesztette ki a Nanocontact Magnetic Resistance, azaz NC-MR néven emlegetett technológiát, melynek segítségével jelentősen csökkenteni lehet az olvasófejek méretét, miközben nem lassul azok működése.

Nagy felbontású orr

Könnyen elképzelhető, hogy mire a Fujitsu és a Toshiba technológiái átkerülnek a tervezőasztalról a gyárak futószalagjaira, addigra világszerte elterjednek a nagy felbontású, több tíz gigabájtos mozifilmek, és az óriási merevlemezeken darabszámra ugyanannyi film majd el, mint most a kisebb méretű felbontásúakból. Viszont a részletgazdag több millió pixeles plazmatévén jól látjuk majd Bruce Willis orrából kilógó szőrszálakat.