16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

A jövő laptopjait alkohol hajtja

2002.08.27. 11:42
Öt év múlva az asztali számítógépek nem sokban különböznek majd a mostaniaktól. A noteszgépek ellenben komoly átalakuláson mennek át: kisebbek és könnyebbek lesznek, mobilhívásokat bonyolítanak, és metanolos üzemanyagcella hajtja majd őket.
A kiegészítők fejlesztését célzó projektek a laptop számítógépek alapvető változását vetítik előre, számolt be a CNet vállalati vezetők és elemzők véleményét idézve. Az üzemanyagcellák és a jelenleginél tízszer hosszabb üzemidőt lehetővé tevő akkumulátorok megjelenése 2004 végére várható.

A kisebb merevlemezek és képernyők szintén a klasszikus noteszgép formátum változását vonhatják magukkal. A többsávos, vezeték nélküli kommunikáció ekkorra már mindennapossá válik. "A ThinkPad ekkorra kibontakozik", jelentette ki Brian Connors, az IBM PC divíziójának üzletfejlesztési igazgatóhelyettese.

Gyorsat, nagyot, könnyűt

A noteszgépek formavilágának változását az informatikára ható legfontosabb tényező lendíti előre, ez pedig a hordozható gépek keresettsége. A Gartner piackutató cég szerint 2002 második negyedévében az USA-ban a laptopok eladása 6,1 százalékkal bővült, miközben a teljes számítástechnikai piac zsugorodott.

Probléma azonban, hogy az asztali gépekkel ellentétben a laptopoknak sokkal nehezebb megfelelniük az egymással sokszor ellentétes piaci kívánalmaknak. A felhasználók ugyanis nagy képernyőt, gyors processzort és óriási merevlemezt szeretnének, és mind a három komponensnek jelentős az energiaéhsége.

Ezzel párhuzamosan hosszú működtetést lehetővé tevő akkumulátorra, összehajtva egy hüvelyknél vékonyabb és mindenestül két kilónál könnyebb noteszgépre mutatkozik igény. Ezeket a tulajdonságokat pedig nem könnyű egyesíteni.

Erőmű a készülékben

Az SRI Internationalhoz tartozó PolyFuel mobil eszközök számára fejleszt üzemanyagcellákat. A cellák alapvető működési elve az, hogy a metanol molekulák protonokká, elektronokká és széndioxiddá bomlanak.

Míg a protonok átléphetnek egy különleges rétegen, az elektronok fennakadnak, és a mobiltelefont vagy noteszgépet tápláló vezetékbe jutnak. A kémiai reakció melléktermékei vízzé egyesülnek.

"Ezen az elven miniatűr energiafejlesztő egységet lehet készíteni, hiszen kémiai anyagokból elektromos áram lesz", mondta Mike Rocke, az Intel Capital befektetési menedzsere. Ráadásul a biztonsági szint is jobb, mert az energiát kinyerő reakció a metanol lobbanáspontja alatt zajlik.

A cserélhető üzemanyagtartályok kezdetben 2-3-szor, később tízszer hosszabb működést tesznek lehetővé, mint a hagyományos akkumulátorok. Az üzemanyagcelláról táplált első laptop számítógépek 2004 végén, 2005 elején jelenhetnek meg, mondta Mike Rocke. A hasonló fejlesztésen dolgozó MTI MicroFuel Cells ugyanerre az időpontra becsüli az eljárás piacérettségét.

Kondenzátor akku helyett?

Az akkumulátorok teljes lecserélése helyett más cégek szuperkondenzátorok beépítését mérlegelik. Az elektromosság tárolásának ilyen formájáról elsőként japán akadémiai szaklapok számoltak be a múlt század nyolcvanas éveinek végén.

"A szuperkondenzátorok több áramot tárolnak, mint a hagyományos kondenzátorok. A feltöltésük pedig az akkuhoz képest villámgyors", jelentette ki Anthony Kongats, az ausztrál Cap-XX fejlesztőcég ügyvezetője. Szuperkondenzátorral kiegészítve a noteszgépekből ki lehet venni az akkumulátort, de öt percig még működőképesek maradnak. Az Intel a PolyFuelban és a Cap-XX-ben is rendelkezik részesedéssel.

Más cégek nagy hatékonyságú napelemeken, alacsony fogyasztású képernyőkön és új típusú hőelnyelő anyagokon dolgoznak. A fejlesztések közül több katonai és kormányzati programok eredménye.

Mini meghajtók

Más cégek ezalatt más határokat feszegetnek. A kisméretű merevlemezek, mint például az Apple iPod hordozható lejátszójában alkalmazott Toshiba mini drive várhatóan azután jelenhetnek meg a noteszgépekben, hogy áruk mérséklődik, és több gyártó is a piacra lép.

Jelenleg csak a Toshiba szállítja az 1,8 hüvelykes meghajtókat, melyek közel kétszer annyiba kerülnek, mint a kis laptopokban használt 2,5 hüvelykes változatok. Ilyen alkatrészekből a számítógépgyártók minden korábbinál kisebb noteszgépeket készíthetnek.

Az IBM átadta a Palm számítógépekre hasonlító MetaPad licencét a Antelope Technologiesnek. Utóbbi vállalkozás még az idén piacra kívánja dobni kézi számítógépét. Az OQO fejlesztőcég ezer dolláros hasonló készülékét szintén az év vége előtt ígéri megjelentetni.

Kiegészítő képernyő

"A noteszgépek jövőjét négy kulcsfontosságú technológia alapozza meg. Az apró merevlemezek, a nagy felbontású kisméretű képernyők, a mobil és a vezeték nélküli hálózati kapcsolatot lehetővé tevő kártyák és a Crusoe processzorok", jelentette ki David Ditzel, az alacsony energiaigényű Crusoe-t fejlesztő Transmeta ügyvezetője. Egyébként a MetaPad és a OQO féle eszköz is a Crusoe köré épül.

A kétképernyős noteszgépek megjelenése formai változást hoz. A kurzort irányító érintőfelületet (touchpad) a Synaptics egy kis képernyővel egészíti ki. A Toshiba már árul noteszgépet ilyen touchpaddal.

Senki nem akar elsőnek ugrani

"A kis képernyő rengeteg célt szolgálhat. Lehet ott egy független számológép, vagy a fontosabb programok indítóikonjai", mondta Bob O'Donnell, az IDC elemzője. Adott esetben a kis képernyő email vagy üzenetek küldésére is használható. A számítógépgyártók és az Intel illetékesei arról számoltak be, hogy dolgoznak olyan kommunikációs modulok kifejlesztésén, melyek az üzenetváltást a "sleep mode"-ba kapcsolt gép mellett megoldják.

De ezek a változtatások csak akkor lesznek életlépesek, ha elfogadottá válnak. A legtöbb gyártó óvakodik elsőnek lenni az új technológiák bevezetésében, mert magasabb kiadással járnak, és fokozott piaci kockázatot hordoznak.

Bukott a lítiumpolimer

Lítiumpolimer akkumulátor
Néhány évvel ezelőtt az agyagként gyúrható lítiumpolimer akkumulátoroknak nagy jövőt jósoltak a könnyű noteszgépekben. A tervezők ugyanis a gépek házában képződő bármely légrést kitölthetik az akku anyagával. Ilyen trükköt nem tudnak a hagyományos hengeres alakú áramforrások.

De a polimer akkumulátor nem nyújtja ugyanazt az energiasűrűséget, vagyis súlyban többre van belőle szükség. Így a kezdeti előny oda is van. Emiatt csak néhány gyártó alkalmazta a lítiumpolimereket.

Az üzemanyagcellás laptopok más problémák elé nézhetnek. A gyúlékony folyadékok hurcolását nem néznék jó szemmel a repülőtereken, és a felhasználók is aggódhatnak emiatt, mondta Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője. Ezért arra lehet számítani, hogy a technológia a kéziszámítógépekben mutatkozik be.  • Hírek
  • Hírek