Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Átváltozó számítógépen dolgozik az IBM

2002.02.09. 17:56
Az IBM Research kísérleteket végez a Meta Pad elnevezésű eszközzel, amely kaméleonszerűen átalakítható asztali gépből kéziszámítógéppé vagy laptoppá. Az IBM kutatási részlege az eszközt szerdán mutatta be a CNet tudósítóinak. A pénztárca méretű, 255 gramm súlyú készülék célja, hogy csökkentse a mobil eszközök felhasználóinak terheit. Minden szükséges szoftvert és alkalmazást tartalmaz, de a hardverek szintjén csak az alapokra szorítkozik.
Az eszköz az informatikai igények központi moduljaként működik, tartalmazza a processzort, a merevlemezt, a memóriát, és a dokkoló csatlakozót. Ezt az egységet egy sor különböző hardvermodulba lehet illeszteni, például PDA-kba, asztali gépet alkotó modulba, vagyis összeállítástól függően különböző szerepet játszhat.

Az alapötlet szerint a kis fekete központi doboz a számítógép, és minden más csak egy hozzá való kiegészítő - mondta Ken Ocheltree, az IBM kutatója. Ennek az eszköznek a segítségével próbálnak választ kapni arra, hogy vajon egyetlen számítógép képes-e a felhasználó valamennyi adatának, alkalmazásának elmentésére és megjelenítésére, illetve a személyes kommunikáció intézésére.

Otthon és a munkahely között ingázhatna a központi egység, és tetszés szerint dolgozhatna az asztali gép beállításai illetve átválthatna a mobil PDA üzemmódba. A Meta Pad modulból modulba újraindítás nélkül áttehető. Az IBM Research az elmúlt évek során az új mobil számítástechnika számos alapkérdésével foglalkozott, beleértve prototípusok gyártását is.

Az egyik legutóbbi fejlesztés a viselhető ThinkPad és a karóra-számítógép volt. A prototípusok egyike már gyártásba került. A "pillangó billentyűzet" igen népszerű volt a ThinkPad vásárlók között. Más újítás, például a ThinkPad TransNote kevésbé volt sikeres.

A Meta Pad segíthet annak kiderítésében, hogy mi történik akkor, ha a felhasználó gond nélkül bárhová magával viheti az adatait - jelentette ki Ocheltree. Az eszköz másik célja, hogy kiküszöbölje a PDA-k különféle gondjait. Ilyen például a kis számítási kapacitás, a fájlok hiányos kompatibilitása. A gazdaságosabb hordozható számítógép mintegy mellékesen feleslegessé teszi a PC-vel való adatszinkronizálást is.

Ocheltree az újságíróknak bemutatta, hogy a központi modult az asztali PC-nek megfelelő bölcsőszerű állványból kivéve, az előbbi milyen könnyen kiegészíthető egy 7x12 centiméteres színes kijelzővel. Az így létrejövő PDA többek közt képes videók lejátszására, internetes szörfölésre és dokumentumok szerkesztésére.

A Meta Padot a csípőre pánttal lehet rögzíteni. A kompakt fejhallgatóval együtt így viselhető számítógéppé válik. Ugyanígy ThinkPad noteszgéppé alakul, ha a gépet szimuláló megfelelő dobozba csúsztatják.

A számítógép felhasználói ennek eredményeképpen az irodájukból kilépve a gépmagját magukkal vihetik. Otthon egy másik, kijelzőt is tartalmazó aljzatba téve lehetővé teheti a webes böngészést. A noteszgép aljzattal a repülőgépen ülve le lehet gépelni egy beszámolót. A fejlesztők szerint a hotelszobákat fel lehetne szerelni olyan set-top boxokkal, melyek a Meta Pad kijelzőjeként a tévét használnák.

A számítógép magja és a kezelőfelület egymástól elválik. Ez lehet a jövő fejlődési útja - mondta Ocheltree. A Meta Pad prototípusa egy alacsony energiafogyasztású 800 megahertzes Transmeta Crusoe 5800 processzor köré épül. 128 MB memóriát, 10 gigabájtos merevlemezt és Windows XP operációs rendszert kapott.

A központi modulhoz tartozik az IBM saját fejlesztésű kézírás-felismerő szoftvere, és egy lágy billentyűzet. Ezek segítségével a felhasználó tollal is bevihet adatokat, vagy bepötyögheti a képernyőn. Ezen kívül az eszköz képes futtatni az IBM ViaVoice beszédfelismerő szoftverét, illetve bármely Windows XP kompatíbilis alkalmazást.

Az IBM nem tervezi, hogy a közeljövőben termékként kínálja a Meta Padot, bár az IBM Research szándékai szerint az eszköz mindennapos használatban való tesztelése néhány hónap múlva elkezdődik. Felmerült az is, hogy a kaméleon számítógépet a használat jogával felhasználóknak adják ki.

Ha a Meta Pad gyártásba kerülne, az ára megközelítené egy alsókategóriás noteszgép árszínvonalát, ami körülbelül 1000 dollár. A hardvernek szüksége volna egy aljzatra, ami lehetővé tenné az asztali monitor használatát. Ez és a külső billentyűzet együtt 50 dollárba kerülhetne, vagyis az alap kiegészítő modulokhoz viszonylag olcsón hozzá lehetne jutni. A PDA és a noteszgép kiegészítők többe kerülnének, de még így is kevesebbe, mint egy hagyományos PDA vagy noteszgép - állítja az IBM.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a Meta Pad értékes ötlet, amely képes lehetne megcélozni a legtöbb PC felhasználó alapvető igényeit. Hiszen minden benne van, amire alapvetően szükség van. Ez a legegyszerűbb útja, ha az egyik kommunikációs környezetből a másikba akar váltani az ember - mondta Alan Promisel, az IDC elemzője. Emlékeztetett viszont arra, hogy hiába a Meta Pad átalakításának egyszerűsége, a mai noteszgépek még használhatóbbnak tűnnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!